Triumph

Engleski klasik temeljito dotjeran nakon 15 godina

AutoMoto / Flash | 18. 10. 2016. u 07:05 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Englezi su treću generaciju Bonnevillea nakon 15 godina odlučili dotjerati i učinili su to vrlo temeljito. No, susret s Bonnevilleom T120, nalik je susretu sa starim prijateljem - kad vam treba tek par rečenica da se popodnevna kava u trenu pretvori u tulumarenje do zore...

Autentični vintage ugođaj i sad je dovoljan je da mu u trenu oprostite sve mane (težak prednji kraj i ograničeno zakretanje upravljača) i prepustite se uživanju u lakoći upravljanja koja tako uvjerljivo podsjeća na ritam šezdesetih, piše Jutarnji.hr.

Dizajneri su mu pomno prikrili sve moderne komponente (sustav ubrizgavanja nalikuje na karburatore, a hladnjak je jedva vidljiv) i unatoč promjenama u dimenzijama (više sjedalo, veća širina, manji međuosovinski razmak i dužina) uščuvali estetsku ravnotežu.

No, ključni detalj je ipak novi motor. Kao i uvijek, u pitanju je klasični twin, ali 335 ccm većeg obujma u odnosu na T100. Razvija 80 KS i 105 Nm, koji se osjete već na 1500, ali punom snagom prorade na 3100 okretaja. Što je više no dovoljno za lagano krstarenje magistralnim pravcima, pri čemu vozač ima vremena za poneki pogled na okolni pejzaž i upijanje mirisa u osami ili u dobrom društvu, jer je sjedalo dobro postavljeno i dovoljno dugo i široko i za duže rute u dvoje.

No, Bonneville T120 spreman je i za brži ritam. Dovoljan je tek malo odlučniji tretman prema ručici gasa i motor spremno reagira. Pritom ne djeluje agresivno i ne izlazi iz okvira uljudnosti, a pri naglijem otvaranju na izlasku iz zavoja proklizavanje stražnjeg kotača vrlo nježno i precizno zaustavlja elektronika.

Crvena zona počinje na 7000 okretaja, što je skladu s karakterom motora koji nema sportskih ambicija, a jedina sjena su vibracije koje se osjete na upravljaču i osloncima za noge na 4000 okretaja.

Ciklistika nije konzervativna, ali na većim brzinama djeluje stabilno i sigurno. Ne voli nagle promjene pravaca zahvaljujući teškom 18-colnom kotaču i kutu prednje vilice, ali kroz zavoje nije ni spor ni trom.

Kopirati
Drag cursor here to close