Naredba EU

Električna vozila moraju proizvoditi buku zbog pješaka

Novi zakon stupa na snagu već 1. srpnja, a obuhvatit će sva privatna vozila i vozila pravnih osoba.
AutoMoto / Flash | 11. 06. 2019. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji velika skupina ljudi koji jednostavno ne vole električna vozila koliko god ona bila štedljiva i praktična, pa čak i brza.

Najčešći razlog za to je upravo nedostatak zvuka jer električni motori i baterije ne mogu proizvesti nikakvu buku. Prema tome se smatra da vozač ostaje zakinut za posebno iskustvo vožnje automobila, ali i da postoji ogromna opasnost za pješake jer ne mogu čuti nalet automobila.

Stoga je Europska unija napravila novu odredbu kojom zahtjeva da sva električna vozila proizvode buku pomoću akustičnog sustava upozorenja za vozila, poznatijeg kao AVAS.

Prema EU, zvukovi koji se proizvode pri 20 km/h poput otpora vjetra i ceste nisu dovoljni, pa će ovaj sustav morati proizvoditi buku glasniju od 56 decibela.

Novi zakon stupa na snagu već 1. srpnja, a obuhvatit će sva privatna vozila i vozila pravnih osoba, javlja AutoStart.

Osim dodavanja potrebnih zvučnika van automobila, proizvođači će također morati osigurati da se zvuk razlikuje ovisno o brzini ubrzanja, odnosno da proizvodi sličan zvuk onome motora s unutarnjim izgaranjem.

Osim što će se ovim zakonom znatno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, čini se da će profitirati i tvrtke poput Harmana, koje već desetak godina proizvode ovakve uređaje.

Kopirati
Drag cursor here to close