Motivacija za kupce

Električna vozila moći će voziti brže nego ostala

U Austriji su predloženi novi oblici poticaja za kupnju električnih vozila koji ne uključuju financijske subvencije nego nešto drugačije oblike motivacije za kupce.
AutoMoto / Flash | 02. 11. 2018. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim financijskih poticaja i "cool" faktora koji kupce novih automobila obično najviše motiviraju na odabir električnih ili hibridnih vozila, postoje i drugi faktori koji bi mogli utjecati na odluku o kupovini.

U Austriji su to shvatili pa su iz tamošnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma predložili tri nova propisa koji bi poticali kupnju električnih automobila.

Prvi od njih omogućio bi vozačima elektroautomobila vožnju po prometnim trakama inače rezerviranima za autobuse (slično kako kod nas voze taksisti), javlja Bug.hr.

Kao drugi oblik motivacije predlaže se besplatno parkiranje za električna vozila, dok je treći prijedlog, onaj iz naslova, ujedno i najzanimljiviji.

Naime, dok su na određenim područjima Austrije na snazi ograničenja brzine na autocestama postavljena na 100 km/h, a kao razlog tomu navodi se upozorenje o prekomjernoj zagađenosti zraka, električnim bi se vozilima dopustilo prometovati brže – do najviše 130 km/h, što je i uobičajeno ograničenje brzine.

Ovakva ograničenja se u slučaju višeg zagađenja postavljaju u skladu s austrijskim Zakonom o kvaliteti zraka, i skraćeno se nazivaju IG-L. Mogu se odnositi na zabranu prometa nekim skupinama vozila ili pak na postavljanje manjih dopuštenih brzina.

Kako je osnovni razlog smanjenja brzina postizanje manjeg zagađenja zraka, sasvim je logično da se ono ne odnosi na električne automobile koji zrak ne zagađuju.

Kopirati
Drag cursor here to close