Spajanje od 38 milijardi dolara

EK će odobriti spajanje Fiat Chryslera i PSA

Zelenim svjetlom Europske komisije službeno bi nastao Stellantis, četvrti proizvođač automobila u svijetu koji prihode od prodaje kamioneta RAM i terenaca Jeep u SAD-u planira usmjeriti u razvoj vozila s nultom emisijom ugljikovih spojeva za potrebe
AutoMoto / Flash | 26. 10. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko-talijanski proizvođač automobila Fiat Chrysler i francuski PSA dobit će dozvolu Europske unije za spajanje vrijedno 38 milijardi dolara, tvrde neimenovani izvori u industriji.

Zelenim svjetlom Europske komisije službeno bi nastao Stellantis, četvrti proizvođač automobila u svijetu koji prihode od prodaje kamioneta RAM i terenaca Jeep u SAD-u planira usmjeriti u razvoj vozila s nultom emisijom ugljikovih spojeva za potrebe tržišta u Europi i Japanu.

Spajanje najavljeno krajem prošle godine ujedinit će pod istim krovom brendove Fiat, Jeep, Dodge, Ram i Maserati te Peugeotov Opel i DS, uz smanjenje troškova za pet milijardi eura koje neće zahtijevati zatvaranje tvornica.

U Europskoj komisiji i talijansko-američkoj grupaciji nisu željeli komentirati informaciju o dozvoli za spajanje a u francuskom PSA-u nisu odmah odgovorio na zahtjev da je komentiraju.

Kako bi ublažio zabrinutost EU-a za tržišno natjecanje, PSA je spreman proizvoditi više kombija i prodavati ih po cijeni bliskoj troškovima proizvodnje japanskom konkurentu Toyoti, s kojim je osnovao zajedničku kompaniju za proizvodnju kombija, kažu izvori.

I Fiat Chriysler i PSA će također ovlaštenim trgovcima omogućiti da u određenim gradovima promoviraju konkurentske brendove.

Nakon povratnih informacija konkurencije i kupaca, dvije kompanije morale su samo prilagoditi, ne i bitno mijenjati tekst svojih ustupaka, naveli su izvori.

Kompanije nisu morale koristiti pandemiju covida 19 kao argument u prilog spajanju a EU bi mogao donijeti odluku do kraja godine, prije službenog roka koji je određen početkom veljače 2021., dodali su.

FCA i PSA nadaju se da će zaključiti spajanje u prvom tromjesečju iduće godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close