Amazonov patent

Dronovi će puniti baterije električnih automobila

Amazon ima zanimljivu ideju kako spasiti vozače električnih vozila kada baterija automobila bude blizu nule.
AutoMoto / Flash | 18. 10. 2017. u 11:55 Bljesak.info
Kopirati

Iako je trenutno na cestama diljem svijeta mali broj električnih vozila (osim u nekim zemljama poput Norveške), tijekom sljedećih godina njihov će broj rasti velikom brzinom te će s vremenom u potpunosti zamijeniti benzince i dizelaše.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno jedan od najvećih problema ovih vozila, osim cijene, su baterije te je domet većine e-automobila i dalje jako ograničen i s jednim punjenjem baterije neki automobili mogu prijeći samo malo više od 100 kilometara.

Vozači takvih vozila često moraju biti na oprezu kako im se baterija ne bi brzo ispraznila i kako ne bi ostali na cesti, a problem je i nedostatak infrastrukture, tj. mali broj punionica.

Amazon je prijavio zanimljiv patent koji bi trebao pomoći vozačima e-vozila kada im baterija bude blizu nule, a stanica za punjenje električne energije nije dovoljno blizu – dronove s baterijama koji bi trebali dopuniti energiju automobila u vožnji.

Kada vozač vidi da je baterija u crvenom, on će poslati zahtjev za takvim dronom koji će se odmah uputiti na njegovu lokaciju, a kada dođe iznad automobila spojit će se s njim i dopuniti bateriju kako bi automobil stigao do stanice za punjenje, piše Zimo.co.

Treba napomenuti kako je ovo samo patent koji Amazon može, ali i ne mora dalje razvijati, a ako se odluče na daljnji razvoj ovakvih dronova i tehnologije trebat će riješiti nekoliko problema – domet samih dronova trebao bi se do tada povećati, pitanje je koliku bi bateriju takvi dronovi mogli nositi, koliko brzo bi se baterija na automobilu mogla napuniti, a treba vidjeti i na koji bi se način dron u letu mogao povezati s automobilom i napuniti bateriju u vožnji – jedna od ideja je da bi takva bespilotna letjelica mogla sletjeti na krov automobila na kojem će biti postavljena infrastruktura za punjenje.

Iako se zbog svega navedenog ovakav način punjenja baterija u vožnji trenutno čini jako teško ostvariv, s obzirom na veliki napredak tehnologije, za nekoliko godina možda ćemo zaista automobile puniti putem bespilotnih letjelica, barem u situacijama kada je baterija pri kraju.

Kopirati