Podaci

Dobrobit pandemije: Smanjen broj prometnih nesreća za više od 30 posto

''U tom razdoblju 2020. godine 140 osoba zadobilo je teže ozljede, dok je 2019. godine 231 osoba teže ozlijeđena što predstavlja smanjenje od 40 posto'' - dodala je Domazet-Čupović.
AutoMoto / Flash | 05. 06. 2020. u 09:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s prikupljenim statističkim podacima od nadležnih institucija, na bosanskohercegovačkim cestama u ožujku i travnju 2020. godine dogodila se 3.531 prometna nesreća što je u odnosu na isti period 2019. godine smanjenje od 1.831 prometne nesreće, odnosno 33,4 posto.

Kako je u izjavi za Fenu kazala Maja Domazet-Čupović iz Sektora za sigurnost prometa BIHAMK-a, tijekom proglašenja stanja nesreće prouzrokovanom koronavirusom na cestama u Bosni i Hercegovini poginulo je 29 osoba, dok je u istom razdoblju 2019. godine smrtno stradalo 47 osoba, što je smanjenje od 38,3 posto.

''U tom razdoblju 2020. godine 140 osoba zadobilo je teže ozljede, dok je 2019. godine 231 osoba teže ozlijeđena što predstavlja smanjenje od 40 posto'' - dodala je Domazet-Čupović.

Posmatrajući navedene podatke vidljivo je da je broj prometnijnesreća i njihovih posljedica značajno manji u periodu ožujak-travanj 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, podvukla je, ukoliko se u obzir uzme frekvencija cestovnog prometa ove godine u odnosu na prošlu godinu, koji je prema procjenama zbog restriktivnih mjera ograničenja kretanja bio značajno manji, može se sa sigurnošću tvrditi da je broj prometnih nesreća, kao i broj poginulih i ozlijeđenih osoba u odnosu na prosječni dnevni promet, značajno veći nego prošle godine.

''Na osnovu medijskih izvještaja nakon prestanka proglašenja nesreće u BiH, primijetili smo da je došlo do značajnog broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te apeliramo na vozače da voze oprezno i poštuju prometna pravila i propise'' - dodala je.

Inače, kada je u pitanju broj prometnih nesreća i broj stradalih osoba u Bosni i Hercegovini u odnosu na regiju i Europsku uniju, BiH je u samom vrhu te statistike.

''Statistički gledano, u BiH oko 70 osoba strada u prometnim nesrećama na milijun stanovnika, dok je europski standard 48 poginulih na milijun stanovnika'' - zaključila je Maja Domazet-Čupović iz Sektora za sigurnost prometa BIHAMK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close