model odnosa

Dizel summit u Berlinu

AutoMoto / Flash | 02. 08. 2017. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Berlinu se u srijedu održava tzv. dizel summit, na kojemu će predstavnici politike, automobilske industrije i sindikata pokušati pronaći model odnosa prema automobilima na dizel pogon, kojima u mnogim njemačkim gradovima zbog prevelike količine štetnih plinova prijeti zabrana.

Kriza koja je pogodila autoindustriju postala je novom temom izborne kampanje, a službeni Berlin ovim bi summitom želio pomoći obnoviti povjerenje u njemački automobilski sektor uoči parlamentarnih izbora u rujnu.

Konzervativci Angele Merkel našli su se ovih dana na udaru kritike zbog preuskih veza s moćnom njemačkom autoindustrijom, no takve veze gaje već desetljećima sve političke elite u Njemačkoj.

"Pritisak na automobilsku industriju je toliko velik da će njezini predstavnici morati načiniti mnogo već ustupke od dosad ponuđenih", rekao je uoči dizel-summita Gerd Landsberg, predsjednik Saveza njemačkih gradova i općina za agenciju dpa, prenosi Hina.

Ministar prometa Alexander Dobrindt naglasio je, u razgovoru za "Passauer Neue Presse" uoči današnjeg sastanka, kako troškove eventualnih preinaka na automobilima, čime bi bili zadovoljeni ekološki standardi i izbjegnute zabrane, mora snositi automobilska industrija.

"Jedno je potpuno jasno: troškove preinaka mora snositi automobilska industrija. Za kupce ne smije biti dodatnih troškova", rekao je Dobrindt koji je naglasio kako je za "milijune vozača" u Njemačkoj već dovoljan problem nesigurnost koju donosi aktualna rasprava oko dizela i pitanje što će biti s njihovim automobilom.

Slično se izjasnio i kancelarski kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz, koji je rekao kako preinaka kupce "ne smije stajati ni centa".

"Oni koji su kupili dizel ne smiju na kraju ispasti budale", rekao je Schulz tjedniku Der Spiegel.

Na dizel-summit su pozvani predstavnici automobilske industrije, kao i premijeri saveznih pokrajina u kojima su centri autoindustrije. Tako na današnjem summitu sudjeluju čelnici Volkswagena, Audija, Porschea, BMW-a, Daimlera, ogranka Forda u Njemačkoj te Opela. Promatrači kritiziraju što na ovaj sastanak nisu pozvani i predstavnici ekoloških udruga.

Tzv. dizel summmit je bio planiran još prije prošlotjedne odluke Upravnog suda u Stuttgartu, koji je udovoljio tužbi jedne ekološke udruge i odlučio da se po zdravlje štetne količine dušikovih oksida, izmjerene u ovom gradu, mogu smanjiti jedino zabranom prometa vozilima s dizelskim motorom.

Prema mišljenju pojedinih ustavnih sudaca, zabrana prometa automobilima s tzv. zelenom dozvolom, koju posjeduje velika većina automobila pa tako i onih koji su pogođeni presudom iz Stuttgarta, nije moguća bez opsežnih zakonskih promjena.

Prema informacijama Saveznog ureda za motorna vozila, u Njemačkoj je gotovo svaki treći automobil na dizel pogon. To znači da je od 45,8 milijuna registriranih osobnih automobila 15,1 milijuna s dizelskim motorom.

Istraživanje Emnida, objavljeno u tjedniku Bild am Sonntag pokazalo je da njemački proizvođači automobila više ne uživaju nekadašnje povjerenje.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja su pokazala da velika većina Nijemaca, unatoč važnosti automobilske industrije po njemačku privredu, priželjkuje stroži odnos politike prema ovoj industrijskoj grani.

Tako 78 posto ispitanih u ispitivanju koje je objavio dnevnik Die Welt, priželjkuje strože mjere, pa i zabranu prometa dizela ako to bude pozitivno utjecalo na zdravlje građana.

Kritičari politici predbacuju manjak distance prema automobilskoj industriji, što je jedan od razloga za pomanjkanje strožih zakona i pravila u procesu ispitivanja automobila, što je na kraju prouzročilo brojne skandale s kojima se njemačka automobilska industrija u posljednje vrijeme suočava.

Pored optužbi za lažiranje vrijednosti ispušnih plinova odnedavno se predstavnici vodećih njemačkih automobilskih koncerna izloženi optužbi da su tajnim dogovorima oko cijena stvarali ilegalni kartel.

Kopirati
Drag cursor here to close