NE svađajte se za vrijeme vožnje

Deset zlatnih savjeta za suvozače u automobilu

Suputnici nikako ne bi trebali započinjati rasprave na temu koja može ometati vozača ili vozačicu u vožnji.
AutoMoto / Flash | 03. 09. 2020. u 10:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoji više stvari koje utječu na sigurnost prometa, od sve modernijih sustava u automobilima koji upozoravaju vozača, automatski koče kad vide opasnost, pa sve do infrastrukture na samim prometnicama koja je dizajnirana na takve načine da maksimalno pokušava ublažiti posljedice prometnih nesreća. No tu je i onaj najbitniji faktor – vozač i njegovo psihofizičko stanje, ali i vanjski utjecaji na samoga vozača. Naime, mnogi zapravo nisu ni svjesni, ali na sigurnu vožnju mogu utjecati i suvozač, ali i ostali putnici u vozilu, piše HAK.

Suvozač i ostali putnici u vozilu mogu ometati vozača u vožnji. Svađe, burne rasprave, emocionalni i kognitivni zadaci koje mogu postaviti vozaču u smislu traženja da se uključi u raspravu, obiteljsku, sportsku, političku, religijsku – sve su ovo teme zbog kojih se može izgubiti emocionalna i kognitivna kontrola nad vožnjom, a to ugrožava prometnu sigurnost.

Prema tome, suputnici nikako ne bi trebali započinjati rasprave na temu koja može ometati vozača ili vozačicu u vožnji.

Deset ključnih savjeta za putnike u automobilima

1. Budite siguran putnik, uvijek vežite pojas
Kao putnik u vozilu, i vi riskirate smrt ili tešku ozljedu na cesti zbog radnji drugih sudionika na cesti. Ipak, krivnja za nesreću ili ozljede može biti i na vama. Stoga, uvijek vežite sigurnosni pojas.

2 . Ne ometajte vozača
Vozači moraju biti koncentrirani na vožnju, a svako ometanje u automobilu to otežava, odnosno smanjuje koncentraciju.

3. Budite dobar suvozač
Primjerice, pomozite vozaču da se drugi putnici ponašaju odgovorno. Ponudite pomoć u traženju puta, držite glasnoću muzike na odgovarajućoj razini te ne mijenjajte naglo i stalno radio stanice.

4. Interakciju držite na razumnoj razini
Što je više ljudi u vozilu, to više može biti ometajućih faktora za vozača, od razgovora, muzike pa do mobilnih telefona.

5. Pratite vožnju
Ako obraćate pozornost na cestu moći ćete vidjeti kad se vozač treba više koncentrirati i tad ćete moći pomoći vozaču da se bolje fokusira. Primjerice,  prekidajući razgovor ili gaseći radio.

6. Upozorite na opasnost, ali pažljivo
Također, ako mislite da ste u opasnoj situaciji na cesti, upozorite vozača na to, ali ne na način da se derete iz svega glasa ili pokušavate zgrabiti volan ili ručnu kočnicu.

7. Ne palite unutarnje svjetlo
Nemojte noću tijekom vožnje i bez znanja vozača paliti unutarnje svjetlo u automobilu jer to može značajno utjecati na vozačev ‘noćni vid’.

8. Nemojte kritizirati neiskusne i sporije vozače
Možete vozaču davati korisne informacije, ali suzdržavajte se kritiziranja načina vožnje tipa: ‘Daj, dodaj gas! Ajme što si spor! Ja bih to bolje odvozio! Voziš kao puž, bakica…’ , a to se posebno odnosi na neiskusne vozače.

9. Upozorite vozača na prebrzu vožnju
Ponekad vas može zabrinuti vozačevo ponašanje, ali vas brine i njegova reakcija ako mu to kažete. Ipak, vaša sigurnost je najvažnija i to morate vozaču dati do znanja.  Ali to možete učiniti i na blaže načine. Primjerice, ako mislite da se vozite prebrzo, vozaču možete reći: ‘Oprosti, ali ja baš i nisam dobar putnik. Mogu li te zamoliti da malo usporiš?’. Ovakva rečenica ne bi trebala uvrijediti vozača. Naposljetku, uvijek možete reći da se ne osjećate dobro i da vam se povraća. No ako ništa od ovoga ne upali, onda morate jasno i glasno vozaču reći da uspori, jer na taj način možete spasiti svoj, ali i njegov život.

10.  Vozač je pijan ili drogiran? Ne sjedajte u auto!
Ako kojim slučajem znate ili sumnjate da je vozač pod utjecajem alkohola ili droga, ni u kojem slučaju nemojte ulaziti u taj auto. Također, učinite sve što je u vašoj moći da taj vozač ne sjedne za volan. Podsjetite ih da mogu izgubiti vozačku, ako se ne dogodi još i nešto gore. Zapamtite, svatko tko je toliko sebičan da pije i vozi te time stavlja druge i sebe u opasnost, zaslužuje da ga se prijavi policiji. Uvijek u mobitelu imajte broj taksi službe u slučaju da ste naglo ostali bez prijevoza kući. Ako ne možete doći do taksija, nazovite nekog člana obitelji. Ne zaboravite, oni će radije doći po vas nego da vi riskirate svoj život u autu s pijanim ili drogiranim vozačem.

Kopirati
Drag cursor here to close