Ground X-Vehicle

DARPA predstavila vozilo na kojem se kotači pretvaraju u gusjenice

Projekt Ground X-Vehicle američke vojne organizacije DARPA izrodio je nekoliko konceptnih vozila sa savladavanje ekstremnih terena
AutoMoto / Flash | 26. 06. 2018. u 18:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vojna agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA) često je mjesto na kojem se razvijaju "ludi" koncepti i napredne tehnologije kakve do sada nisu viđene. Ovih dana na YouTubeu je postao popularan njihov najnoviji video koji prikazuje najnovije uratke njihovog odjela za ekstremna terenska vozila, Ground X-Vehicle Technologies, a u kojem se vide tehnologije za savladavanje teško dostupnih ekstremnih terena koje se mogu primijeniti na oklopna borbena vozila.

Jedna od prikazanih tehnologija uključuje donošenje proširene stvarnosti posadi oklopnjaka kojom vozač i ostali članovi ekipe mogu vrlo dobro vidjeti cijelo svoje okruženje i dobiti "savjete" za odabit najbrže i najsigurnije rute. Dodatno, ovaj sustav u stanju je preuzeti i kontrolu nad vozilom i u slučaju nužde pretvoriti ga u autonomno.

No, s tehničke strane nešto atraktivniji i zanimljiviji su predstavljeni koncepti naprednih kotača za terenska vozila. Jedan tako koncept prikazuje kotač oklopnog vozila u kojem su ugrađeni električni motor i pripadajući sustav prijenosa, kočnice, kao i sustav za automatsko napuhavanje guma. Ovakav pogon daje borbenim vozilima mnoge prednosti, poput većeg ubrzanja, upravljivosti, snage, brzine i boljeg "držanja" terena, piše Bug.hr.

Prikazan je i još jedan sasvim novi koncept koji smo spomenuli u naslovu – kotač koji se pretvara u gusjenicu. Izvedba ovog sklopa omogućava da se, prema potrebi, kotači terenskog vozila u samo dvije sekunde, bez zaustavljanja, pretvore u trokutaste gusjenice i tako ostvare bolji kontakt s mekanim podlogama.

Iz DARPA-e su prikazali i sustav neovisnog hidrauličnog ovjesa koji omogućava vozilima nesmetani prelazak preko najtežih prepreka, koji se također može vidjeti u priloženom videu.

Kopirati
Drag cursor here to close