Zaboravili se sjetiti

Mostar: Dan bez automobila s automobilima

Obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim središtima.
AutoMoto / Flash | 22. 09. 2020. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar se nije sjetio obilježiti Europski dan bez automobila.

Dok se i u nekim ozbiljnijim gradovima u BiH zabranjuje promet u središtu grada, građane se poziva da umjesto za volan automobila sjednu za guvernalu bicikla, obuku udobne 'šetalice', ili koriste javni gradski prijevoz, u Mostaru se nadležni nisu sjetili pozvati na obilježavanje ovog dana.

Tek su se poneki sportski klubovi prisjetili su se na društvenim mrežama prijašnjih akcija i pozvali građane da uživaju bez automobila. Grad, koji ne pazi na promet i ceste, sudionike u prometu i prometnice, zaboravio je biti u rangu s drugima iako je ne tako davno govorio da će postati prijestolnicom koja će ga učiniti europskim. 

Inače, Europskim danom bez automobila, 22. rujna, zaključuje se Europski tjedan mobilnosti koji se u organizaciji Europske komisije od 2002. održava svake godine od 16. do 22. rujna.

Moguće da je i situacija izazvana pandemijom virusa COVID-19 spriječila neka veća obilježavanja cijelog Tjedna mobilnosti, ali malene akcije su se mogle i trebale napraviti.

Inače, ovaj dan se počeo obilježavati kako bi se potaknulo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila, te da se podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici automobila barem danas, ostaviti svoje ljubimce na parkingu i protegnuti noge te tako dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close