Problemi

Daimler ponovo skraćuje radno vrijeme zbog nestašice čipova

Daimler planira uvesti skraćeno radno vrijeme u obje tvornice od ovoga petka do kraja idućeg tjedna, potvrdili su iz kompanije na upit agencije Dpa.
AutoMoto / Flash | 21. 04. 2021. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač automobila Daimler ponovo je odlučio skratiti radno vrijeme za tisuće radnika zbog nestašice čipova koja je teško pogodila automobilsku industriju.

Tom mjerom bit će zahvaćena većina radnika u tvornicama nedaleko njemačkih gradova Rastatta i Bremena, u kojima se proizvode automobili marke Mercedes.

Daimler planira uvesti skraćeno radno vrijeme u obje tvornice od ovoga petka do kraja idućeg tjedna, potvrdili su iz kompanije na upit agencije Dpa.

U bremenskoj tvornici zaposleno je više od 12 tisuća radnika, a u onoj nedaleko Rastatta njih oko 6.500.

Izuzeti od te mjere su radnici koji rade na strateškim projektima i oni na bazičnim poslovima.

Kompanija je i početkom godine zbog krize u proizvodnji čipova skratila radno vrijeme u te dvije tvornice i u tvornici u Mađarskoj, nedaleko grada Kečkemeta.

Za trenutačnu situaciju u Daimleru kažu da je nestabilna, no nisu željeli komentirati nove mjere smanjenja proizvodnje.

U sklopu programa skraćenog radnog vremena tvrtka može u razdobljima financijskih teškoća smanjiti plaće radnika radi ušteda, a vlada im nadoknađuje izgubljeni dio kako bi ublažila ekonomske probleme, podsjeća dpa.

Nestašica elektroničkih čipova pogodila je proizvođače automobila diljem svijeta. Njemački Volkswagen također je uveo skraćeno radno vrijeme za tisuće radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close