Traže se

Cisterne u BiH nema tko da vozi

Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne tečnih i opasnih materija
AutoMoto / Flash | 07. 07. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Bosne i Hercegovine sve više nedostaje profesionalnih vozača, a pogotovo onih koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija u cisternama, potvrdili su prevoznici za Nezavisne novine.

Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne tečnih i opasnih materija, a prema podacima prevoznika, veliki broj njih je posljednjih godina najviše zbog većih plaća otišao raditi u zemlje Europske unije.

Veliki problem

Naći vozača cisterne u BiH postao je tako veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, kazao je za "Nezavisne" da je u Bosni i Hercegovini stanje, što se tiče vozača, katastrofalno, te da ovog kadra najviše fali.

"Između ostalih, fali veliki broj vozača koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prevoz tečnih i opasnih materija i prevoze cisterne. Oni su plaćeniji od vozača kamiona", naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, najveći razlog što nedostaje ovog tipa vozača u Bosni i Hercegovini jesu veće plate u zemljama Europske unije, te vozači odlaze za boljim materijalnim uvjetima.

"Tamo zarađuju od 3.000 do 4.000 eura, a ovdje im je mjesečna plaća bila od 1.500 do 2.000 KM", rekao je Grbić.

On je istaknuo da je od 2019. godine do sada BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

"Ne znam da li postoji ijedna firma u državi u kojoj ne fali makar jedan vozač, a nekima fali i njih 50. Veće plaće i sigurnost su jedini i osnovni razlog napuštanja Bosne i Hercegovine i odlaska u Europsku uniju. Mi već godinama apeliramo na sve institucije da se nešto mora uraditi po ovom pitanju, ali nema nikakvog pomaka", naglasio je Grbić.

Nema isplativost

Ono što je takođe jedan od problema, prema Grbićevom mišljenju, jeste i to da cijena prevoza u BiH nema isplativost.

"I tu naplatu mi čekamo od tri mjeseca do godinu dana, a nekada ne uspijemo ni naplatiti. E, tu je veliki problem jer na taj način nismo konkurentni sa Europskom unijom i ne možemo povećati plaće našim vozačima", objašnjava Grbić.

Jedan vozač cisterne iz Modriče koji je prije nekoliko godina otišao raditi u Sloveniju prevoziti tečne i opasne materije kazao je da se najviše odlučio za odlazak zbog skoro troduplo veće zarade.

"Godinama sam ovo radio u Bosni i Hercegovini, a ipak je ovo rizičan i veoma odgovoran posao. Nisam bio zadovoljan primanjima, pa sam se odlučio na odlazak kako bih osigurao lakšu egzistenciju za svoju obitelj", naglasio je ovaj vozač.

Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istaknuli su ranije da je velika potražnja za profesionalnim vozačima za teritoriju Bosne i Hercegovine.

"U odnosu na isto razdoblje prošle godine za sedam posto je više oglašavanja iz ove skupine. U sličnom rangu je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države", kazali su ranije u ovoj agenciji za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close