Novi sustav

Čipovi umjesto naljepnica na vjetrobranskom staklu automobila

AutoMoto / Flash | 17. 03. 2016. u 14:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je prezentiran novi sustav identifikacije vozila koji posjeduje potencijal zamjene postojećih naljepnica.

"Sa ovakvom naljepnicom vozila se mogu jasno i bez dvojbe identificirati prilikom kupovine, prodaje, tehničkih pregleda i bilo kakve kontrole vozila, bez obzira na to je li netko promjenio broj šasije ili motora", istaknuto je na prezentaciji koju je organizirala kompanija MIBO komunikacije d.o.o.u Sarajevu.

Navode da čipovi u naljepnicama (tzv. tagovima) sadrže transponder i memoriju u kojoj je pohranjen identifikacijski broj vozila, piše Akta.ba.

"Čitanjem tog broja mogu se komunikacijom pod istim identifikacijskim brojem u središnjoj bazi podataka pregledati svi detaljni podaci o dotičnom vozilu, npr. serijski broj šasije, motora, ostali detaljni podaci o vozilu, datumi prethodnih tehničkih pregleda, podaci o vlasniku, valjano osiguranje vozila, itd", pojasnio je Miro Markić, suradnik MIBO komunikacija na projektu, dodajući kako se naljepnica prilikom pokušaja odstranjivanja nepovratno oštećuje pa je skoro nemoguće sakriti identifikaciju vozila na kojem se naljepnica nalazi.

Pojašnjavajući rad Sustava za elektronsku identifikaciju vozila, Markić je rekao da on radi tako što pasivni čip ulazi u područje dometa antene, preko antene se inducira napon u čipu, čitač bilježi jedinstvenu identifikaciju čipa u samoljepivoj naljepnici i prenosi ga u bazu podataka.

Markić je pojasnio da su ovakve naljepnice potrebne zbog sigurnost u prometu.

"Nacionalna sigurnost cestovnog prometa je izuzetno važna – jedan od važnih elemenata je sigurnost vozila. Neispravna vozila ugrožavaju sigurnost u prometu i problem su za državu i za osobe koje ne mogu naplatiti štetu. Policijske kontrole su rijetke, nepravilnosti se otkrivaju samo u slučaju nužde. Tehnički pregledi se provode u različitim razdobljima za različite dobi vozila", kazao je on.

Mirko Gerh, Auto Media Grupe kaže kako se radi o novom sustavu koji bi trebao zamijeniti trenutne naljepnice ''sa kojima već imamo probleme jer prilikom registracije vozač dobije obični papir što je u ovo doba elektronike i interneta pomalo smiješno''.

"Što se tiče brze vožnje, policija bi navodno mogla registrirati svako vozilo, sve podatke, uključujući brzinu kojom se vozilo kreće. Također, policija bi mogla preko čipa dobiti informacije kao što su registracija, tablice, eventualna krađa i drugi eventualni problemi", kazao je Mirko Gerh, član Auto Media Grupe, te pojasnio kako je ovo novi sustav koji se tek sada testira u Europi.

Švicarska ga je već testirala i pokazao se vrlo efikasnim, dok je Turska jedina zemlja koja ga je zasad uvela. BiH time ima priliku odmah preći na sofisticirani sustav i biti prva u regiji i među prvima u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close