Nevjerojatno

Čak 50 automobila prošlo pored ovakve nesreće i nije se zaustavilo i pokušalo pomoći

Kako bi vi reagirali reagirati na situaciju u kojoj bi trebali pružiti pomoć unesrećenima?
AutoMoto / Flash | 14. 02. 2020. u 07:04 Slobodna Dalmacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni Njemački mediji raspisali su se o snimci lažne prometne nesreće koju je režirala policija grada Osnabrücka kako bi provjerili kako će ostali vozači u prometu reagirati na situaciju u kojoj bi trebali pružiti pomoć unesrećenima.

U insceniranoj nesreći automobil je udario u stablo pored ceste te se prevrnuo. Unutra su ostali zarobljeni vozač i njegov suputnik, a da scena bude što uvjerljivija, na vozilu je bila vidljiva i udubljena hauba.

Ono što je uslijedilo šokiralo je policajce iako su, s obzirom da su se upustili u ovakvu akciju, očito ranije detektirali problem koji su ovom prilikom i dokazali.

Naime, snimili su čak 50 automobila koji su prošli pored mjesta nesreće, od čega ih se tek sedam zaustavilo i pokušalo pomoći 'unesrećenima'.

Prema njemačkom zakonu, svaki građanin dužan je pružiti pomoć u izvanrednim situacijama. U suprotnom, prema njemačkom zakonu mogli bi biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do jedne godine.

Njemački policajci koji su nadgledali ovaj eksperiment, vozače su zaustavljali nekoliko trenutaka nakon što bi prošli pored mjesta nesreće te ih upitali zašto nisu pokušali pomoći.

''Većina ih je rekla kako to ne mogu uraditi jer se boje, jer dugo nisu pružali prvu pomoć. To je sramota, ali moramo biti optimistični. Vjerujemo da bi se mnogi ljudi zaustavili i pokušali pomoći. Vozači moraju znati da je svaka sekunda žrtvi važna'', rekao je policajac Martin Schmitz te poručio:

''Ako stanete, ne možete pogriješiti. Vrlo je važno nazvati brojeve za hitne slučajeve. Svatko se boji, ali barem se zaustavite, pokušajte pomoći, zaustavite druge sudionike u prometu, to svi mogu učiniti''.

Policajac Schmitz otkrio je i kako su reagirali vozači koji su se zaustavili, kazavši kako su neke scene bile vrlo dirljive.

 

Kopirati
Drag cursor here to close