Sigurno vezani u vozilu

Bugojno: Učili o pravilnoj uporabi autosjedalica

Kampanja je počela u srpnju prošle godine, a do sada smo je predstavili u više od dvadeset gradova. Cilj je podizanje svijesti roditelja o upotrebi sigurnog sustava zaštite djece, odnosno autosjedalica.
AutoMoto / Flash | 17. 04. 2019. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliki je značaj pravilne upotrebe sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica istaknuto je tijekom kampanje ''Sigurno vezani u vozilu'', koja je u organizaciji BIHAMK-a prezentirana u Bugojnu.

''Kampanja je počela u srpnju prošle godine, a do sada smo je predstavili u više od dvadeset gradova. Cilj je podizanje svijesti roditelja o upotrebi sigurnog sustava zaštite djece, odnosno autosjedalica'', kazala je stručna suradnica za sigurnost prometa u BIHAMK-u Silma Sultanić.

Dodaje kako je, u okviru kampanje, provedeno ispitivanje o pravilnoj upotrebi autosjedalica, te da su dobiveni rezultati bili poražavajući.

''Ustanovili smo da je, tijekom gradske vožnje, samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano. Sličan postotak zabilježen je u slučaju upotrebe sigurnosnih autosjedalica van gradske vožnje gdje su brzine kretanja veće, a mogućnosti preživljavanja u prometnim nezgodama znatno manje'', istaknula je.

Činjenica da petero od sedmero djece nije bilo pravilno vezano u vozilu, bila je dovoljan razlog provođenja spomenute kampanje, koja će biti nastavljena u idućem razdoblju u svim većim bh sredinama.

''Pokušavamo to promijeniti, a u pregledavanju vozila u kojima se nalaze djeca, pomažu nam pripadnici policije. Ukoliko su djeca pravilno vezana, imamo mali poklon za mame i tate. U suprotnom, podsjećamo ih na zakonsku obvezu pravilne upotrebe autosjedalica'', naglasila je.

Kampanja se provodi u suradnji s Javnim poduzećem ''Ceste Federacije BiH'', a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije, u okviru UN dekade - akcije za cestovnu sigurnost, koja je generalno usmjerena na podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja sigurnosnih autosjedalica u vožnji. 

Kopirati
Drag cursor here to close