Ide preko 420 km/h

Bugatti Chiron Super Sport – produžena verzija luksuznog sportaša

Onima kojima je "obični" Bugatti Chiron premalen, prespor ili preslab, proizvođač hiperautomobila ponudio je novu, longtail, verziju koju oglašavaju kao "esenciju luksuza i brzine".
AutoMoto / Flash | 10. 06. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugatti Chiron Super Sport novi je dodatak liniji Chiron – hiperautomobil je to koji nadograđuje dodatnu snagu, brzinu i aerodinamiku na već postojeći vrhunski model.

Ako je to uopće i moguće, Bugatti je u ovaj model uspio ugurati još više luksuza, elegancije i udobnosti i dodatno poboljšati osnovni Chiron.

Najveća promjena na modelu Chiron Super Sport vidljiva je izvana, jer je njegova karoserija produžena za dodatnih 25 centimetara “repa”.

Ovaj longtail model tako je dobio još izduženiju i aerodinamičniju liniju, što sada osigurava da mu maksimalna brzina može biti i viša od 420 km/h te da pritom ima dovoljno snažan downforce – kako ne bi poletio.

Uz produženje stražnjeg dijela produžen je i stražnji difuzor, koji značajno povećava silu prianjanja uz podlogu te smanjuje otpor koji se generira zbog turbulencija zraka iza vozila.

Ove sulude brzine automobila, koje mogu dostići i do elektronički limitiranih 440 km/h, omogućava impresivni pogonski agregat. On je 8-litreni W16, koji sada, u poboljšanoj inačici, generira 1.600 konjskih snaga (100 više nego u Chironima do sada), prenosi AutoNet.

K tome, masa vozila reducirana je za 23 kilograma, a najviši broj okretaja motora povećan za 300, na čak 7.100 okretaja u minuti. Spomenimo i 1.600 Nm okretnog momenta koji je dostupan u rasponu od 2.000 do 7.000 okretaja u minuti.

Od nule do 200 km/h Chiron Super Sport ubrzava za 5,8 sekundi, a do 300 km/h treba mu 12,1 sekunda.

Promijenjeni prijenosni omjeri omogućili su i da ubrzanje do tih 400 km/h bude 7% brže nego kod osnovnog modela Chirona, a mjenjač s dvostrukom spojkom može iz šeste u sedmu prebaciti pri brzini i višoj od 400 km/h, pri punom opterećenju.

Proizvodnja ograničenog broja od tek devet primjeraka trebala bi početi uskoro, a prvi kupci novog Chirona Super Sport moći će ga dobiti početkom sljedeće godine.

Prije toga, morat će malo dublje zaviriti u novčanik, jer mu je početna cijena – 3,2 milijuna eura bez poreza i drugih davanja.

Kopirati
Drag cursor here to close