Korona

Budući vozači u neobranom grožđu zbog obustavljanja obuke

"Iskreno se nadam da nam neće tražiti da ponovo polažemo testove i da vadimo liječnička uvjerenja, jer sigurno ne bi bilo u redu da sve iznova plaćamo.''
AutoMoto / Flash | 29. 04. 2020. u 08:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom ožujka završila sam s obukom i kad je došlo na red da izađem na polaganje vozačkog ispita sve je obustavljeno. Skoro dva mjeseca nisam sjela za volan, tako da kad dozvole da se polažu ispiti sigurno je da ću morati uplatiti još dodatnih sati.

Dodatni troškovi

Ovako je za "Nezavisne" novonastalu situaciju u kojoj se našla zbog zabrana koje su uslijedile s pojavom virusa korona opisala jedna Banjalučanka, koja ističe da joj sve ovo predstavlja neočekivani trošak.

"Iskreno se nadam da nam neće tražiti da ponovo polažemo testove i da vadimo liječnička uvjerenja, jer sigurno ne bi bilo u redu da sve iznova plaćamo", navodi ova Banjalučanka.

Siniša Radošević, vlasnik jedne auto-škole, ističe da su u pravu kandidati koji se plaše da će zaboraviti ono što su do sad za volanom naučili.

"Usljed pauze izgube rutinu, trebat će im dopunski sati i to su dodatni troškovi. Mene kandidati zovu, a ja ne znam šta da im kažem. Auto-škole su spremne da ispune sve preporuke. Evo ja, recimo, imam sredstva za dezinfekciju, pripremio sam i maske. Još samo da nam dopuste da radimo", naveo je Radošević za "Nezavisne".

Na niz problema u kojoj su se našli budući vozači ukazuju i iz Resornog odbora za promet Demosa.

"Analiza je pokazala da su se stvorili problemi s kandidatima kojima radi neprovođenja obuke i polaganja vozačkog ispita prestaju važiti dokumenti, kao što su uvjerenje o liječničkoj sposobnosti te uvjerenje o položenim testovima, koji imaju važnost godinu dana. Budući vozači koji su započeli obuku vožnje su oštećeni jer već dva mjeseca imaju prekid redovnog osposobljavanja, što će utjecati na njihovu osposobljenost", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik ovog odbora.

Mjere zaštite

Kako dodaje, analizirajući stanje sigurnosti prometa i transporta robe u doba posebnih mjera izazvanih epidemijom virusa korona, ovaj odbor zaključio je da su se pojavili problemi u oblasti obuke vozača i sticanja vozačkih kategorija koje su se pokazale kao spasonosne za društvo i borbu s epidemijom.

"Djelatnost obuke kandidata za vozače već drugi mjesec nije aktivna te se primjećuje značajan nedostatak novih vozača, posebno teretnih motornih vozila C kategorije i skupova vozila CE kategorije. S obzirom na to da su vozači teretnjaka već mjesecima na prvoj liniji borbe s epidemijom dopremajući potrebnu robu i medicinski materijal za građane RS i BiH, novih vozača nema jer naprosto sustav obuke i polaganja nije u funkciji", ističe Jaćimović.

Jaćimović, koji je i inženjer prometa, napominje da je djelatnost obuke vozača zakonom definirana kao djelatnost od opće društvene važnosti te kao takva treba da ima poseban tretman i u sadašnjem stanju.

Donošenjem mjera stožera, kako napominje, otvara se mogućnost i obuke novih vozača, naravno uz određene mjere zaštite, nošenja zaštitnih maski i rukavica, ali problem je u zaostajanju procesa i organizovanja polaganja ispita.

Sa druge strane, iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS potvrdili su za "Nezavisne" da su mjerama u vezi s pandemijom virusom korona onemogućeni obuka i polaganje teoretskog odnosno praktičnog dijela vozačkih ispita.

Kopirati
Drag cursor here to close