Formula 1

Britanska legenda Vanwall vraća se s retro bolidom

Britanska tvrtka Vanwall pokušat će iskoristiti ljubav prema retro dizajnu i bolidima te će nakratko oživjeti svoju marku iz 1950-ih godina.
AutoMoto / Flash | 20. 10. 2020. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sezoni Formule 1 1958. godine, inače dvanaestoj godini ovog natjecanja, vozačku titulu uzeo je Britanac Mike Hawthorn u Ferrarijevom bolidu, dok je konstruktorski naslov svjetskog prvaka pripao također britanskoj momčadi Vanwall.

U njezinim redovima nastupali su Stuart Lewis-Evans, Tony Brooks te legendarni Stirling Moss. Bolid kojim su ostvarili ovaj uspjeh i uzeli naslov bio je Vanwall VW 5, ujedno jedini model ove ekipe koji se ovjenčao svjetskim prvenstvom.

Kako bi iskoristili trajnu popularnost bolida iz povijesti Formule 1, u britanskom Vanwallu odlučili su nakratko oživjeti dane stare slave, i sada, više od 60 godina nakon osvojenog prvenstva, proizvesti još šest takvih identičnih bolida.

Moderni VW 5 bit će gotovo identična replika originala, kako izgledom tako i tehnologijom.

Novi će retro trkaći automobili biti izrađeni prema originalnim nacrtima i specifikacijama iz 50-ih godina prošlog stoljeća, a u njih će biti ugrađene i identične replike 2,5-litarskih četverocilindričnih motora snage 270 KS, javlja Bug.

Ovaj motor nije u svoje vrijeme bio konkurentan Ferrarijevom V6 motoru ili Maseratijevom rednom šestocilindrašu, no superiornija šasija Vanwalla bila je njihova prednost. Ipak ju je, zajedno s pripadajućim ovjesom, bio konstruirao Colin Chapman, kasnije osnivač Lotusa.

Nova serija od šest replika bolida iz 1958. godine poslužit će da kompanija još jednom proslavi povijesni uspjeh.

Pet od šest najavljenih 100% točnih reprodukcija bit će ponuđeno na prodaju, po cijeni od 1,65 milijuna funti (13.8 milijuna kuna) bez poreza. Šesti primjerak ostat će u Vanwallu kao osnova njihovog sudjelovanja u utrkama povijesnih vozila. S

Kopirati
Drag cursor here to close