Zagađenje

Britanija će u idućih 15 godina zabraniti benzinska, dizelska i hibridna vozila

Ta najava stiže uoči UN-ove konferencije o klimi COP26 koja je planirana za studeni ove godine u Glasgowu i koju premijer Boris Johnson želi iskoristiti kao akcelerator podizanja svijesti o okolišnim problemima u Ujedinjenom Kraljevstvu
AutoMoto / Flash | 04. 02. 2020. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija će zabraniti prodaju novih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila od 2035., pet godina ranije nego što je planirano, pokušavajući smanjiti zagađenje zraka, što bi moglo okončati stoljetno oslanjanje na motore s unutarnjim izgaranjem.

Ta najava stiže uoči UN-ove konferencije o klimi COP26 koja je planirana za studeni ove godine u Glasgowu i koju, piše Reuters, premijer Boris Johnson želi iskoristiti kao akcelerator podizanja svijesti o okolišnim problemima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tu konferenciju mnogi smatraju trenutkom istine za Pariški sporazum iz 2015. godine o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Organizacija COP-a 26 važna je prilika za Veliku Britaniju i zemlje diljem svijeta da pojačaju borbu protiv klimatskih promjena", rekao je Johnson u izjavi koju je u utorak objavio njegov ured.

"Kao što smo postavili naše planove za postizanje ambicioznog cilja nultih neto emisija stakleničkih plinova do 2050. godine, tražit ćemo i od drugih da nam se pridruže u obećavanju neto nulte emisije", rekao je Johnson.

Britanski korak predstavlja pobjedu za električne automobile koji, ako se globalno prošire, mogu ugroziti bogatstvo proizvođača nafte, transformirati automobilsku industriju i oboriti jednu od ikona kapitalizma 20. stoljeća: posjedovanje osobnog automobila, piše Reuters.

Dodaje da je vjetar u leđa elektrifikaciji globalnog voznog parka dala afera "dieselgate" s lažiranjem podataka o emisijama štetnih plinova iz Volkswagenovih dizelaša, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close