pa dokle više....

Bosch i Nvidia razvijaju umjetnu inteligenciju za potpunu autonomnu vožnju

AutoMoto / Flash | 17. 04. 2017. u 15:47 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autonomna tehnologija sve više kuca na vrata. Posljednja inovacija koja bi trebala pridonijeti razvoju novog autonomnog sustava vožnje nastala je kao rezultat suradnje prekaljenog proizvođača dijelova za sve vrste automobila, Bosha, i jedne od najpoznatijih tvrtki na području računalne grafike.

Ovaj čudan spoj nastao je sa željom projektiranja novog autonomnog sustava. Cijeli projekt je namijenjen svim proizvođačima koji planiraju krenuti u masovnu proizvodnju autonomnih automobila.

Pitanje koje si svaki entuzijast, ali i profesionalac, postavlja je zašto kupovati automobil koji može voziti bez ikakve intervencije vozača? Gdje je u cijeloj priči zadovoljstvo i uživanje u vožnji? Hoće li u budućnosti limeni ljubimac umjesto svojeg vlasnika otići i na posao i raditi umjesto njega?

Šalu i sarkazam na stranu. Umjetna inteligencija postaje prisutna u gotovo svim porama društva i industrije pa tako nije zaobišla ni auto industriju. Tu se postavlja hrpa raznoraznih pitanja i uopće svrha postojanja automobila jer zašto bi trošiti novac na kupnju autonomnog automobila koji će sam voziti kad osoba može sjesti u sredstva javnog prijevoza gdje će također biti vožena uz znatno manje troškove, piše Dnevnik.hr.



Bosch i Nvidia razvijaju novi inteligentni sustav koji će biti temeljen na novoj generaciji Nvidia Drive PX tehnologiji, a koja će biti uparen sa Xavier sustavom. Inače, Xavier, ne, ne radi se o kultnom liku iz legendarnog filma, je elektronički sustav koji bez ikakvih problema može voziti na 4 stupnju autonomije. Informacije radi, 4 stupanj autonomije označava sve sustave koji mogu upravljati vozilom po gotovo svim uvjetima.

Xavier je toliko inteligentan da može bez ikakvih problema sam učiti i naučiti kako voziti okružen različitim preprekama, analizirati svoje okruženje, voziti sigurno i sebe smjestiti na HD mapu. Dvojac koji radi na razvoju napominje kako ulažu zajedničke napore kako bi sustav podigli na još veću razinu.

Jedan od glavnih i odgovornih u cijelom projektu napominje kako je ovaj projekt posebno izazovan te kako očekuje da će rezultat napora biti umjetna inteligencija koja će učiti jednako kao što uči i čovjek.

Na žalost većine vozača autonomna tehnologija će polako ali sigurno istisnuti čovjeka iz kabine automobila. Dekadentno ili avangardno procijenite sami ali sigurno je kako svijet na koji su navikle nešto starije generacije ljudi polako ali sigurno zamjenjuje nešto novo, virtualno, inteligentno na drugačiji način.

Kopirati
Drag cursor here to close