Nema proizvodnje

BMW zbog koronavirusa gasi tvornice

Najava BMW-a nadovezuje se na slične poteze konkurenata u Njemačkoj i inozemstvu.
AutoMoto / Flash | 18. 03. 2020. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u srijedu da će na četiri tjedna obustaviti proizvodnju u Europi zbog krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

"Od danas gasimo naše europske tvornice automobila i tvornicu Rosslyn u Južnoafričkoj Republici. Prema trenutnim planovima, prekid proizvodnje trebao bi trajati do 19. travnja", izjavio je u srijedu izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse.

Manfred Schoch iz radničkog vijeća BMW-a istaknuo je da zdravlje radnika treba zaštititi, baš kao i njihove poslove i plaće. Čak i uz skraćeno radno vrijeme radnik BMW-a prima najmanje 93 posto neto plaće, dodao je.

Kompanija će uz podršku takvih mjera, te uz fleksibilnost i rad od kuće prebroditi novu krizu, tvrdi Schoch, javlja Hina.

Najava BMW-a nadovezuje se na slične poteze konkurenata u Njemačkoj i inozemstvu.

U utorak su obustavu proizvodnje najavili Daimler i grupa Volkswagen, uključujući i podružnicu Audi.

Tri velike američke automobilske kompanije, General Motors, Fiat Chrysler i Ford, pripremaju "rotirajuće djelomično zatvaranje" pogona, objavili su sindikati.

Audi i proizvođač kamiona MAN bili su među prvim njemačkim proizvođačima u sektoru koji su se prijavili za vladin program isplate plaća radnicima koji nemaju posla.

Ta je mjera prošli put uvedena u Njemačkoj nakon financijske krize 2008./09., a vlada je sada ponovo posegnula za njom kako bi ublažila posljedice pandemije koronavirusa u gospodarstvu, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close