Maestro, muzika!

BMW zaposlio skladatelja da stvori zvuk za električne modele

BMW, čiji 'M' odjel na tržište već skoro 50 godina stavlja neke od najpoželjnijih mašina na svijetu, 'problem' zvuka s nadolazećim električnim 'sportašima' odlučio je riješiti angažirajući legendarnog skladatelja Hansa Zimmera.
AutoMoto / Flash | 14. 05. 2021. u 09:30 Bljesak.info/Autoklub.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako mnogo ljudi preferiraju tišinu električnih vozila, teško je zamisliti sportski automobil bez privlačnog zvuka motora. S obzirom na to da je proces elektrifikacije automobilske industrije već započeo, proizvođači sportskih automobila moraju se prilagoditi i pronaći način kako da vrate barem dio te privlačnosti, piše Autoklub

BMW, čiji 'M' odjel na tržište već skoro 50 godina stavlja neke od najpoželjnijih mašina na svijetu, 'problem' zvuka s nadolazećim električnim 'sportašima' odlučio je riješiti angažirajući legendarnog skladatelja Hansa Zimmera. 63-godišnjeg skladatelja poznatog po produkciji nekih od najpoznatijih filmskih skladbi, uključujući one za 'Gladijatora', 'Pirate s Kariba', 'Kralja lavova', 'Posljednjeg samuraja', 'Da Vincijev kod', '12 godina ropstva', 'Interstellar', 'Inception', 'Dunkirk' i još mnoge druge poznate naslove, za koje je mu, osim drugih nagrada, dodijeljen i Oscar.

Zimmer je prvi put za Oscara nominiran 1988. godine za glazbu u kultnom filmu Kišni čovjek (Rain Man) s Tomom Cruiseom i Dustinim Hoffmanom, dok ga je prvi put dobio 1994. godine za 'Kralja lavova'. Zaista, kad je glazba u pitanju, Zimmer je 'maestro'. Na snimkama koje je objavio BMW, viđen je u studiju s Renzom Vitaleom, kreativnim direktorom zvuka iz BMW Group, kako razgovora o tome kako producirati prikladan zvuk.

'Kad pritisnete papučicu gasa 'M' automobila, iznenada se naježite po cijelom tijelu. 'M' automobil treba zvučati tako da vas uzbuđuje i zatvara glavu. Riječ je o čistoj emociji', rekao je Vitale.

Dalje raspravljajući o projektu s BMW-om, Zimmer je rekao: 'Kako možemo pružiti nešto što nudi bolje iskustvo nego benzinski motor, a vožnju učiniti još uzbudljivijom i radosnijom? Mislim da možemo razvijati zvuk jer je automobil sportskog karaktera, a mislim i da su vozači spremni za malo eksperimenta - za nešto novo i neobično".

Na kraju videozapisa možemo kratko čuti rezultat njihovog rada koji je očito inspiriran znanstvenom-fantazijom. Zimmerovi zvukovi koristit će se u M verziji novog i4.

Opuštena vožnja bit će tiha, dok će prelazak u sportski način rada nuditi istaknutiji zvuk ukupnom iskustvu. Značajka, koja će se nuditi kao standardna oprema na novom iX SUV-u, zvat će se 'IconicSounds', a očekuje se sljedeće godine. Kupci koji kupe automobil prije predstavljanja moći će ga opremiti zvučnim paketom naknadno. Mislite li da je dolaskom nove generacije vozila na tržište vrijeme da se drugačije glasaju, ili je ovo 'svetogrđe' za BMW-ov 'M' odjel?

 

Kopirati
Drag cursor here to close