Visoka kazna

BMW-ova dobit se smanjila za 74,2 posto

Već nakon objave pojedinosti o europskoj istrazi u travnju BMW je upozorio ulagače da će morati rezervirati najmanje milijardu eura za pokrivanje troškova kazne.
AutoMoto / Flash | 08. 05. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u utorak o osjetno nižoj neto dobiti u prvom tromjesečju zbog rezervacije 1,4 milijarde eura za plaćanje kazne koju će mu vjerojatno odrezati Europska unija zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Neto dobit grupe smanjila se za 74,2 posto na godišnjoj razini, na 588 milijuna eura, navodi se u priopćenju, piše portal Seebiz

Bruxelles tvrdi da je BMW u dogovoru s Daimlerom i Volkswagenom nastojao zaobići tržišno natjecanje u segmentu tehnologija kontrole emisija štetnih plinova, što vjerojatno znači da će kompaniji odrezati značajnu novčanu kaznu, upozoravaju iz njemačkog automobilskog diva.

Već nakon objave pojedinosti o europskoj istrazi u travnju BMW je upozorio ulagače da će morati rezervirati najmanje milijardu eura za pokrivanje troškova kazne.

U kompaniji pritom napominju da europski regulator zapravo nastoji "izjednačiti dopuštenu koordinaciju stajališta industrije o regulatornom okviru s nezakonitim sporazumom o kartelskom udruživanju".

"Ako bude potrebno, (BMW) će svim raspoloživim pravnim sredstvima osporiti tvrdnje Europske komisije", dodaju.

Povrh rezervacije, poslovne rezultate grupe pritisnuli su i rastući troškovi istraživanja i razvoja te ulaganja.

Ako se isključi rezervacija, BMW-ova je marža u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 5,6 posto i bila je manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su gotovo stagnirali i iznosili su 22,5 milijardi eura.

"U operativnom smislu i dalje odlučno slijedimo zacrtani put", naglasio je izvršni direktor Harald Krueger, dodajući da bi poslovne rezultate trebao poduprijeti niz novih modela koji stižu u drugoj polovini godine.

Grupa je potvrdila da u ostatku godine očekuje "malo povećanje" broja prodanih automobila, ukazujući ipak na kontinuirano povećanje troškova i protekcionističke prijetnje koje podrivaju zaradu.

Predviđaju da će dobit prije poreza u ovoj godini biti znatno manja nego prošle godine. U 2018. pala je 8,1 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close