Sporazum

BMW osigurao opskrbu litijem iz Kine

''Do 2021. namjeravamo u našem asortimanu imati 25 modela električnih automobila, od čega će više od polovine biti isključivo električni'
AutoMoto / Flash | 11. 12. 2019. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u srijedu da je s kineskim proizvođačem Ganfengom sklopio 540 milijuna dolara vrijedan sporazum o opskrbi litijem za potrebe proizvodnje baterija za automobile.

''Potpisivanjem ovog sporazuma podmirit ćemo svoje potrebe za litijem kojeg koristimo u proizvodnji baterijskih ćelija'', rekao je izvršni direktor BMW-a za kupnju Andreas Wendt, prenosi Hina.

Sporazum obuhvaća razdoblje do kraja 2024. godine.

''Do 2021. namjeravamo u našem asortimanu imati 25 modela električnih automobila, od čega će više od polovine biti isključivo električni'', rekao je Wendt. Do tada bi hibridni i električni automobili trebali činiti trećinu BMW-ove proizvodnje, navodi Hina.

Ganfeng vadi litij u Australiji, napominje dpa.

BMW također planira od iduće godine sam nabavljati kobalt, iz rudnika u Australiji i Maroku. Ugovori su sklopljeni na razdoblje do 2025. godine a njemačka će kompanija isporučivati sirovinu kineskom proizvođaču baterijskih ćelija CATL-u i južnokorejskom Samsung SDI-ju.

Ugovor s kineskom kompanijom 'težak' je 7,3 milijarde a onaj s južnokorejskim Samsungom 2,9 milijardi eura. Oba pokrivaju razdoblje do 2031. godine.

BMW proizvodi baterije za svoje potrebe u tvornicama u njemačkom Dingolfingu, američkom Spartanburgu i kineskom Shenyangu.

Prema njemačkom statističkom uredu, Njemačka je prošle godine uvezla 202 milijuna litijskih-ionskih baterija vrijednih 2,4 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close