Izdržljiva baterija

BMW modelom iX napada Teslu

Teško se nešto može prigovoriti BMW-u iX - od atraktivne vanjštine, luksuzne i minimalističke unutrašnjosti pa do snažnog motora i izdržljive baterije. Jedino što još ne znamo jest - cijena.
AutoMoto / Flash | 12. 11. 2020. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je BMW bio jedan od pionira elektrifikacije među tradicionalnim automobilskim kompanijama sa svojim modelom i3 koji je kao koncept predstavljen još 2011., sve do nedavno Bavarci su manje-više zanemarili to tržište. No kao i većina konkurenata, i ekipi u BMW-u jasno je kako će izgledati budućnost industrije te pripremaju sve više modela s električnim motorima koji bi s vremenom u potpunosti trebali zamijeniti benzince i dizelaše.

Tijekom sljedeće tri godine namjeravaju predstaviti 13 električnih vozila - prvi novitet, model iX3 predstavljen je prije nekoliko mjeseci, a ovaj tjedan prikazali su još jedan model koji će privući veliku pažnju ljubitelja kompanije. Projekt iNext sada je predstavljen kao model BMW iX čija bi proizvodnja trebala početi u drugoj polovici sljedeće godine, kada bi trebali saznati i dodatne informacije koje još nisu podijelili poput - cijene.

Iz BMW-a kažu kako iX ima određene karakteristike postojećih vozila - dugačak je kao X5, visok kao X6, s veličinom kotača kao na X sedmici. Atraktivnog dizajna i uglađenih linija s velikom pažnjom posvećenom detaljima (npr. kvake su nenametljivo integrirane u sama vrata), vozilom dominira dvostruka rešetka s prednje strane koje BMW-u daju prepoznatljiv izgled. Ispod tih “bubrega”, koji su predmet rasprave i kritika na društvenim mrežama i ljubiteljima automobila, skriveni su senzori i kamere važni za sigurnost i bolje upravljanje vozilom, javlja Zimo.

Unutrašnjost je kombinacija minimalizma i luksuza kojom dominira veliki i zakrivljeni ekran na kojem se nalaze sve važne informacije o automobilu i vožnji, kao i infotainment sustav kojim se upravlja dodirom ili glasom.

Vozilo je bazirano na novoj generaciji skalabilne tehnologije namijenjene električnim vozilima, kakva će se koristiti i u budućim modelima BMW-a s e-motorima. Što se tiče motora na modelu iX, BMW još nije podijelio s javnosti sve detalje, no znamo da dolazi s dva motora ukupne snaga 500 KS te da brzinu od 100 km/h može uhvatiti za 5 sekundi. Ono što su iz BMW-a naglasili jest da će baterija, s jednim punjenjem prema WLTP-u, moći izvući više od 600 km, a zahvaljujući podržanom brzom punjenju moguće je bateriju od 10 do 80 posto napuniti za 40 minuta.

Atraktivan, snažan i izdržljiv, BMW iX bit će veliki adut bavarske kompanije u pohodu na tržište električnih automobila kojim dominira Tesla, no na kojem je sve više ozbiljnih konkurenata. S obzirom na to da trenutačno ne znamo cijenu ovog automobila, teško je zaključiti kako će konkurirati među postojećim vozilima i onima koji uskoro dolaze na tržište te se nadamo da ćemo i tu informaciju saznati uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close