Na dva kotača, s vjetrom u kosi...

I mostarske bikerice sudjeluju u 'moto štafeti' koja će obići svijet

Darija Rajić i Ana Puljić su mostarske bikerice koje će sudjelovati u štafeti, a koja se prvi put organizira u svijetu, pa tako i u BiH.
AutoMoto / Flash | 31. 01. 2019. u 09:58 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam bikerica iz Bosne i Hercegovine od kojih su dvije iz Mostara sudjelovat će u štafeti koja će obići svijet.

Darija Rajić i Ana Puljić su mostarske bikerice koje će sudjelovati u ovoj štafeti, a koja se prvi put organizira u svijetu, pa tako i u BiH.

Darija i Ana, članice su svjetskog sestrinstva The Litas koje jednu od grana ima i u BiH. Rasprostranjeno je na svakom kontinentu, čak preko više od 30 zemalja. Zaštitni znak je lubanja Bizona, a slogan je "Raise Hell, Babes".

 Foto: Privatna arhiva/ The Litas članice

''Glavni cilj je taj da se sve žene, koje voze dvotočkaše, ujedine i da se družimo. Time i štafeta koja će obići cijeli svijet, a krajem drugog mjeseca krenut će iz UK-a i proći kroz BiH, ujediniti žene bikerice, te da se upoznajemo i družimo. Također je to i humanitarna štafeta, čime želimo promovirati humanost nas bikerica i bikera. Evidentirat će se preko GPS-a, a svaka sudionica će imati priliku potpisati se u štafetu i time biti među prvim ženama koje su krenule na takav pothvat i ujedinile bikerice iz cijeloga svijeta'', rekla je Darija napominjući da je ova štafeta i prva u svijetu i povijesti bikerica!

''Svaka država ima svoje predstavnice koje nose tu štafetu kroz svoju državu od granice s jednom susjednom državom, do granice s drugom susjednom državom. Sve se mi psihički i fizički pripremamo za takav pothvat. Čeka nas podalek i težak put, koji može sa sobom nositi eventualne vremenske nepogode, tako da moramo i naše motore dobro pregledati i opremiti'', pojašnjava nam Darija.

Foto: Privatna arhiva/ Darija Rajić

Kaže da je odluka za sudjelovanje u štafeti ''pala'' internim dogovorom između bikerica koje se međusobno druže, a sa željom da pokažu kako su i one ozbiljne vozačice te da voze iz ljubavi prema motorima.

Ana je dodala da će se štafeta u BiH voziti 30 i 31. ožujka, a kreće od Mostara, preko Jablanice, Konjica, u Sarajevo, gdje će bikerice noćiti, a put nastavljaju dan kasnije preko Sutjeske na Trebinje do granice s Crnom Gorom, gdje će štafetu preuzeti njihova predstavnica.

Foto: Privatna arhiva / Ana Puljić

''Za sada nas iz BiH sudjeluje samo sedam bikerica. Naravno, ako nam se koja još želi priključiti, dobro je došla i bit će nam veoma drago. Do sada imamo samo jednog sponzora, a to je MOTO M17 Mostar, a podršku imamo, osim naših obitelji i od prijatelja bikera. Naravno, sponzorstva rado prihvaćamo i bit će nam od velike pomoći, pa ako nas još netko želi podržati, u bilo kojem smislu bit ćemo zahvalne'', rekla je Ana.

  / Foto: Privatna arhiva

Bikeri, pa samim tim i bikerice čestu su na meti predrasuda u našem društvu, a Ana i Darija kažu da se javlja diskriminacija čak i u nekim klubovima u kojima žene, kao bikerice, žele biti ravnopravni članovi.

''Naravno, žene kao FREE BIKERI su veoma prihvaćene među muškim bikerima, što se vidi na skupovima ( motorijade i moto žurke). Ne kažemo da je takva situacija u svim klubovima, ali ne možemo reći niti da ta diskriminacija ne postoji'', kaže Darija.

Ana se složila s tim da su predrasude nažalost jako velike, dok je istina potpuno drugačija.
''Ljudi koji nisu u moto svijetu još uvijek, na žalost nas bikere smatraju problematičnima, drogerašima, prljavim i neurednim, divljacima i nemarnim vozačima, a istina je potpuno drugačija. Dosta je bikera ( bili oni u klubu ili free bikeri ) koji su policajci, vojnici, vatrogasci, učitelji, doktori, inženjeri, pa evo i ja sam teta glazbenica u vrtićima i vodim crkveni zbor'', kaže Ana.

  / Foto: Privatna arhiva

Dodaje da bikere i bikerice ne možete vidjeti na prljavim motorima i s prljavom odjećom.

''Štoviše, više glancamo naše "ljubimce", nego što se pobrinemo da pojedemo dobar obrok. Svi smo mi veliki humanitarci, samo što se ta humanitarna djela, na žalost veoma rijetko prikazuju u medijima. Često bikeri organiziraju darivanje krvi, prikupljanje pomoći djeci i obiteljima, prikupljanje pomoći za napuštene životinje, razveseljavanje djece u vrijeme praznika darivanjem s poklončićima. Ali to se u medijima ne poprati toliko'', kaže Ana.

Darija dodaje da će bikeri uvijek pomoći u nevolji.

''Zapamtite da od bikera očekujte da stane kada vidi da ste u nevolji, da će vam pomoći na cesti, pružiti vam prenoćište ako je moguće, bez obzira na nacionalnost, boju kože ili spol. Gledajte, mi imamo svoj mali svijet u kojem živimo. Uživamo u vjetru u kosi, prirodi, putovanjima i druženjima. Ali budite uvjereni da kada god nas netko treba, trudimo se pomoći'', zaključila je.

Foto: Privatna arhiva / Jossan Gerdink - Bikerice iz Nizozemske koja živi u Sbiji, a koja će purovati kriz BiH i cijeli Balkan
 Foto: Privatna arhiva / Rea Vučić
 Foto: Privatna arhiva/ Irma Kahvedžić
Foto: Privatna arhiva/ Irna Peco
Foto: Privatna arhiva/ Hajrija Ćelenka
Kopirati
Drag cursor here to close