Pomoć na cesti

BIHAMK proteklog vikenda imao 1.000 intervencija

AutoMoto / Flash | 09. 01. 2017. u 11:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je tijekom proteklog vikenda imao oko 1.000 intervencija pomoći na cesti, potvrđeno je iz BIHAMK-a.

''S ozbzirom na izrazito niske temperature zraka, najveći broj intervencija pomoći na cesti odnosio se na pokretanje motornih vozila, zatim na motor i ispušni sustav, elektriku te zaleđeno gorivo u vozilu'', kazao je stručni suradnik za pomoć na cesti u BIHAMK-u Edo Memišević.

Pošto se i sljedećih dana predviđaju izuzetno niske temperature, iz BIHAMK-a su vozačima uputili nekoliko savjeta da bi zaštitili svoje vozilo.

Iz BIHAMK-a, kao prvo, savjetuju vozačima da u automobilima napune rezervoare gorivom, jer sa manjom količinom goriva veća je mogućnost zaleđivanja.

Treba dosuti i sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da bi se spriječilo zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva. Ukoliko vozači imaju mogućnost trebaju parkirati vozila u zatvorenom prostoru, a ukoliko nemaju i vozilo im stoji parkirano na parkiralištu, bilo bi poželjno češće ga upaliti tijekom dana/noći.

''Kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže, savjetujemo da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu 'na leru' da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju. Krenite polagano i ne pretjerujte s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu. Kod izrazito niskih temepratura posebno obratite pažnju na mjenjač, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzina, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem'', savjetuju iz BIHAMK-a.

Svima kojima je potrebna pomoć na cesti mogu pozvati BIHAMK na broj 1282 ili +387/33-282-100.

Kopirati
Drag cursor here to close