Istraživanje

BiH na čelu europskih ruta smrti

U ovom istraživanju se ističe da, iako je smanjen broj prometnih nesreća, kao i broj poginulih, ipak se može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u prometu.
AutoMoto / Flash | 02. 12. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putevi u Bosni i Hercegovini su među najsmrtonosnijim u Europi, rezultat je istraživanja Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

U ovom istraživanju se ističe da, iako je smanjen broj prometnih nesreća, kao i broj poginulih, ipak se može zaključiti da je stanje u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u prometu.

"Tijekom protekle godine stopa smrtnosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 69 poginulih osoba na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU, u kojoj je 51 poginuli na milijun stanovnika", naveli su u BIHAMK-u.

Brojke

Istaknuli su da su prošle godine na cestama u BiH zabilježena ukupno 29.703 prometnih nesreća, od kojih je 6.260 prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama, te 23.443 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Među najrizičnijim putevima u BiH smatraju se magistralni put M17 koji povezuje granični prelaz Bosanski Šamac i granični prelaz Doljani, zatim dionice Zenica - Maglaj, Doboj - Lukavac, Jablanica - Mostar, Bugojno - Gornji Vakuf, Krupa - Otoka i dionica puta Banjaluka - Jajce, u Tijesnom.

Dodali su da je prošle godine nastavljen trend smanjenja ukupnog broja nesreća koji je započeo 2017. godine, što je pored ostalog posljedica i značajanog smanjenja prometa na cestama u Bosni i Hercegovini usljed proglašenja stanja nesreće u FBiH, odnosno vanrednog stanja na teritoriju RS zbog pojave virusa korona.

"Prema navedenim podacima, možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tijekom 2020. godine događalo u prosjeku nešto više od 81prometna nesreća od toga oko 17 prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama", navodi se u ovom istraživanju.

Visokorizični putevi

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnostti prometa RS, istaknuo je u razgovoru za "Nezavisne" da je prije nekoliko godina sličnu analizu uradio EuroRAP, koji radi istraživanje na području Europske unije.

"Tada je istraživanje pokazalo da su na području BiH visokorizični putevi. Međutim, od tada imamo određene pomake zato što je došlo do izgradnje auto-puteva, kako u FBiH, tako i u Republici Srpskoj. Puštanjem dionica auto-puteva došlo je do značajnog smanjenja smrtnosti", naveo je Jaćimović.

Naglasio je da su auto-putevi putna mreža koja osigurava potpun i najveći stupanj sigurnosti sudionika u prometu, te da smatra da je ovo istraživanje možda malo visoko ocijenjeno od strane BIHAMK-a.

"Izgradnjom auto-puteva u BiH, a vidimo da se mnoge dionice rade, dolazi do još većeg i sigurnijef sudjelovanja u prometu", kazao je Jaćimović.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost prometa RS, kazao je da je, kada je broj poginulih na 100.000 stanovnika, BiH u rangu sa okolnim zemljama Balkana.

"Mislim da u Europskoj uniji postoje neke zemlje koje imaju veću stopu smrtnosti na putevima od nas. Mi smo tu negdje u rangu sa ostalim zemljama Balkana, malo lošiji, ali su podaci slični", rekao je Radović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close