Sporazum

BiH i Turska uzajamno će priznavati vozačke dozvole

AutoMoto / Flash | 20. 06. 2016. u 15:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

U skladu s ovim sporazumom, BiH i Turska uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole izdane od nadležnih organa jedne ugovorne strane osobama koje borave turistički na teritoriji druge ugovorne strane ili komercijalnim vozačima u tranzitu, javlja N1.

Zamjena vozačke dozvole koju su izdali nadležni organi jedne ugovorne strane, za osobu koja legalno boravi na teritoriji druge ugovorne strane, bit će obavljena bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koju je izdata originalna vozačka dozvola.

Odredbe sporazuma neće se primjenjivati na vozačke dozvole izdane u jednoj od ugovornih strana na osnovu zamjene vozačkih dozvola izdanih u trećim zemljama.

Prijedlog sporazuma bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju zakonsku proceduru, a za potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close