Već 5 godina bez promjena

Biciklističke staze u Mostaru: Svi zainteresirani osim Grada

AutoMoto / Flash | 22. 09. 2017. u 07:39 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imali smo inicijativu da se na prostoru nekadašnjeg otpada u Vihovćima, za koji je svakako planirano da se izgradi u park, na korištenje klubu dodjeli određeni prostor na kojem bi biciklisti uz financijsku pomoć privatne tvrtke NSoft izgradili biciklistički park. Mi smo imali volju, snagu, znanje i ljudstvo za izgradnju, tvrtka NSoft je imala volju i želju da to financijski podrži, no Grad očito nije imao ništa od toga'', rekao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostar Toni Zorić za Bljesak.info.

Naime, članovi Biciklističkog kluba Mostar još su se 2012. godine sastali sa Salemom Bubalom, direktorom Zavoda za prostorno uređenje Grada, gdje su tada obećane značajne promjene u Mostaru po pitanju biciklizma. Pet godina kasnije sve je i dalje ostalo na obećanjima.

Klub i dalje ostaje da teži ka svojemu prijašnjem naumu izgradnje parka te, tvrde, da je sve na odluci Grada, napominjući na inicijativu iste privatne firme za izgradnjom tehnološkog parka, ukazujući na epilog.

Da bi se sve obećano i pokušalo gradilo potrebno je izraditi studiju razvoja biciklističkog prometa.

''Tražili smo izradu studije, kao i biciklističkih staza u gradu Mostaru koje bi bile na služenje našim građanima, no dobili smo nekoliko metara crvenih kocaka od Rondoa do galerije Aluminij. Na sastanku nam je predočen i plan i projekt Grada Mostara u kojem su na gotovo svim prometnicama u gradu ucrtane biciklističke staze, te bi se rekonstrukcijom postojećih prometnica išlo na izgradnju biciklističke staze na istoj. Prometnice se kako/tako rekonstruiraju, no biciklističkih staza na njima još nemamo'', rečeno je iz kluba.

Podsjetimo, u rujnu pošle godine mostarski studenti su nagrađeni za idejno rješenje biciklističkog prometa na natjecanju 'EBEC – Dani inženjera' gdje je, prema tom projektu za izgradnju biciklističkih staza potrebno izdvojiti 110.000 KM, rekli su ranije iz za Bljesak.info Udruge BEST.

Budući da je bilo riječ samo o idejnom projektu, a da njegovu realizaciju ne može prihvatiti Gradsko vijeće jer ga nema, tako i u proračunu Grada Mostara nije navedena nijedna stavka iz izgradnju staza.

Foto: Bljesak.info

Očito će biciklisti kojih, prema nekim procjenama u Mostaru dnevno biciklira između 1.000 i 2.000 ljudi, ostati i dalje uskraćeni za stazu namijenjenu njima jer u stavkama koje su navedene u Budžetu Grada nije planirana izvedba biciklističkih staza. S druge strane, prilikom rekonstrukcije mostarskih ulica ne označavaju se niti grade biciklističke staze.

U užem djelu Grada (Ulica kralja Tvrtka) postoji nekoliko stotina metara duga biciklistička staza koja ne zadovoljava uvjete staze jer staza nije niti označena, a čija je izgradnja samo ulila nadu biciklistima da je grad počeo misliti na njih, na tome je i stala.

''Na stazi nemamo niti jedan biciklistički znak, tako da pješaci, a vjerujem i mnogi biciklisti ne znaju o čemu je riječ. To su samo crvene kocke koje koriste pješaci, a biciklisti ih izbjegavaju zbog sudara i ozljeđivanja pješaka na istoj, te radije sebe izlažu opasnosti i koriste se prometnicom'', rekao je Zorić iz BK Mostar.

Unatoč tome što Mostar nema adekvatne uvjete za ovakav razvoj rekreacije ipak je potrebno poznavati pravila sudjelovanja u prometu, gdje zbog needuciranosti postaju smetnja u prometu.
''Svjedoci smo velikog broja biciklista koji su na prometnicama, a ne znaju se ponašati na istim, što opet predstavlja veliku opasnost. Mladi jure biciklima po trotoarima, voze bez kaciga, bez propisne signalizacije i opreme, čime izravno ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu. No, da me se ne shvati, nisu to neki divljaci koji su tu da prave probleme, to su naša djeca koja trenutno ne znaju pravila ponašanja u prometu. Kao i sami vozači automobila, da bi vozili automobil morali su proći određenu školu, isti slučaj je i s biciklistima. To je nešto sasvim normalno u drugim zemljama svijeta, no mi smo opet iznimka'', tvrde iz mostarskog biciklističkog kluba za Bljesak.info.

Reklamni pano na 'biciklističoj stazi' u Ulici kralja Tvrtka

U anketi koja je bila objavljena na našem portalu za mišljenje o biciklističkim stazama, najveći broj čitatelja je rekao kako je ''veliki pomak''.

Inače, danas 22. rujna, se u svijetu obilježava Dan bez automobila obilježava se širom svijeta s ciljem promocije javnog transporta, bicikliranja i šetanja, upozoravajući na to da korištenje automobila izaziva velika ekološka zagađenja kreirajući plinove, te razna zagađenja za cijelo čovječanstvo. Prema nekim istraživanjima čak 89% svjetskog stanovništva za putovanja koristi automobile.

Kopirati
Drag cursor here to close