Potpuna elektrifikacija

Benzinske postaje odlaze u povijest

Jedan grad u SAD-u odlukom je gradskog vijeća jednoglasno zabranio izgradnju novih benzinskih postaja te dodavanje novih pumpi za gorivu na postojeće benzinske postaje. Time su postali prvi grad u SAD-u koji je donio takvu odluku.
AutoMoto / Flash | 02. 03. 2021. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Petaluma u Kaliforniji još je 2019. godine donio moratorij na izgradnju novih benzinskih postaja, a najnovijom odlukom, taj je moratorij prerastao u trajno rješenje.

Zabrana koju su donijeli ide u smjeru lokalnih i planova na razini države Kalifornije o smanjenju emisija CO2. Kalifornija je nedavno zabranila prodaju novih vozila na fosilna goriva do 2035. godine te ciljaju na to da postanu ugljično neutralni do 2045. godine.

No, Petaluma ima i svoj, puno stroži plan za postizanje nulte stope emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Gradsko vijeće Petalume primijetilo je da mnoga nova vozila su zapravo električna te da bi i drugi gradovi trebali početi pripremati se za tu tranziciju, prenosi Zimo.

Što se benzinskih postaja u samom gradu, koji broji 61.000 žitelja, tiče, gradske vlasti ističu da je trenutna pokrivenost benzinskim postajama adekvatna i da se u gradu nalazi više benzinskih postaja koje su na pet minuta vožnje od bilo koje kuće, kao i svih planiranih rezidencijalnih dijelova uređenih generalnim urbanističkim planom do 2025. godine.

Petaluma trenutno ima 16 benzinskih postaja i jednu u izgradnji, koja je nedavno odobrena. Kad se izgradi, ta će benzinska postaja biti i posljednja koja će se napraviti u tom gradu.

Grad je isto tako pokrenuo plan za izgradnju novih punionica za električna vozila, kao i stanice za punjenje vodikom.

Zabrana koju je gradsko vijeće Petalume jednoglasno izglasalo, stupa na snagu idućeg ponedjeljka, kad je na redu drugo izglasavanje te odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close