Tko više zagađuje zrak?

Benzinci postali veći zagađivači zraka od dizelaša!

Porastom broja benzinom pogonjenih vozila na cestama porasla je i ukupna razina CO2.
AutoMoto / Flash | 03. 03. 2019. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Automobili s benzinskim motorima, čija je prodaja porasla uslijed intenzivnog progona dizelaša, emitiraju veće količine ugljikova dioksida (CO2) od dizelaša, piše Večernji list.

Porastom broja benzinom pogonjenih vozila na cestama porasla je i ukupna razina CO2. O ostalim proizvođačima CO2, poput zračnog i željezničkog prometa i industrije, da i ne govorimo...

Global Carbon Project krajem protekle godine objavio je najnovije podatke koji pokazuju da je 2018. godine emisija ugljikova dioksida dosegnula rekordne vrijednosti. To je, naravno, izravno povezano s rastom globalnog tržišta automobila i povećanom uporabom ugljena u Kini, među ostalim faktorima ključnim za porast razine CO2 emisija.

Znanstvenici su se između 2014. i 2016. godine nadali da će razina emisija pasti, ali to se nije ostvarilo. Kina je po tom pitanju najveći zagađivač na svijetu jer je odgovorna za više od četvrtine globalnih emisija ugljikova dioksida, piše Večernji list.

Nakon nekoliko godina smanjenja emisija, i u Sjedinjenim Američkim Državama lani je došlo do rasta i to 2,5-postotnog. Taj je porast pripisan žestokoj zimi i ljetu toplijem od prosjeka, što je zahtijevalo više energije za grijanje, odnosno za rashlađivanje.

Omraženi dizelaši

Iako ekološki dušebrižnici upravo u dizelske automobile najviše upiru prstom, prokazujući ih kao najveće zagađivače, realni im podaci baš i ne idu na ruku.

Naime, dizelaše su od poželjnih uspjeli prebaciti među omražene, što je utjecalo na drastičan pad potražnje za automobilima s dizelskim motorima, ali Večernji list piše kako globalnoj ekologiji time nisu pomogli.

Kopirati
Drag cursor here to close