Revolucija u prometu

Bečani prvi imaju priliku provozati se u zračnom taksiju

Među prvim klijentima su naftne tvrtke, tvrtke koje se bave transplantacijom organa i turističke tvrtke.
AutoMoto / Flash | 04. 04. 2019. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski proizvođač EHang u Beču je prvi puta predstavio u javnosti dron-taksi kako bi popularizirao svoju tehnologiju.

EHang 216, bespilotna letjelica prevozit će dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilometara i tako pružiti nove načine prijevoza u gradovima, kazala je tvrtka.

Tehnologija je sada spremna za industrijsku proizvodnju no ova vrsta letjelice još uvijek treba odobrenja zrakoplovnih vlasti, kazao je marketinški direktor tvrtke Derrick Xiong.

Naš glavni izazov više nije tehnologija nego propisi i to je li javnost spremna na korištenje tih naprava, kazao je na predstavljanju za medije u glavnom gradu Austrije.

Novinari i fotografi pozvani su na kratku probnu vožnju - vertikalni uspon od deset metara nakon kojeg je uslijedilo spuštanje na početnu točku na nogometnom stadionu, javlja Bug.hr.

Unatoč tome što dronovi-taksiji još nisu reglulatorno riješeni tvrtka ima tisuće predbilježbi i planira započeti serijsku proizvodnju sljedeće godine u suradnji s austrijskom aeronautičkom grupom FACC, kazao je Xiong.

Među prvim klijentima su naftne tvrtke, tvrtke koje se bave transplantacijom organa i turističke tvrtke. EHang 216 neće biti ponuđen na prodaju privatnim kupcima.

Izvršni direktor FACC-a Robert Machtlinger kaže kako su već ostvarili 7000 sati leta u kojima je sudjelovalo dvije tisuće ljudi.

Među tvrtkama koje razvijaju dronove-taksije su i Airbus, Boeing i njemački Volocopter.

Austrijska tvrtka planira proizvesti 300 dronova-taksija do sredine 2021.

Kopirati
Drag cursor here to close