Test dječjih sjedalica

Autosjedalice za djecu testirane i u BiH: Saznajte koje su najsigurnije

Ovogodišnji test obuhvatio je 29 dječjih autosjedalica različitih veličina.
AutoMoto / Flash | 01. 06. 2018. u 23:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ADAC je u suradnji s nekoliko europskih auto klubova, uključujući i BiHAMK, i ove godine proveo opsežno testiranje dječjih autosjedalica.

Na testu se nije samo ispitivalo da li sjedalice odgovaraju zakonskim obavezama, već su se u obzir uzimali kriteriji poput sigurnosti, jednostavnog korištenja, ergonomije, te štetnost sastava materijala od kojih su izrađene sjedalice, objavio je BiHAMK.

BiHAMK-ova preporuka vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda i uvjere se u njihovu kvalitetu. Pored prikupljenih informacija koje se odnose na sigurnost autosjedalice, prilikom kupovine na licu mjesta treba provjeriti i kompaktnost potencijalne dječje sjedalice u odnosu na vozilo u kojem bi se ona nalazila, o čemu svakako ovisi sigurnost djeteta.


Danas je ovaj test dječjih autosjedalica prepoznatljiv i značajan prilikom samog izbora.

Ovogodišnji test obuhvatio je 29 dječjih autosjedalica različitih veličina, uključujući i prvu dječju autosjedalicu sa integriranim zračnim jastucima (Bébé Confort Axissfix Air i identični Maxi-CosiAxissfix Air), kao i prvi ''booster'' (Besafe iZi Flex Fix) odobren prema UN ECE regulativi br. 129 (i-Size).


Iako nema modela koji nose ocjenu “odličan”, čak 21 model je ocijenjen sa ''vrlo dobar'', a još tri s ocjenom ''dobar''. Ne samo da navedene autosjedalice premašuju zakonske uvjete, nego su uzeti u obzir i zahtjevi potrošača tijekom razvoja proizvoda.

Četiri proizvoda su ostvarila ocjenu ''nezadovoljavajuće'', od kojih su dva proizvoda imala neuspjeh prilikom frontalnog udara, dok je kod druga dva na presvlakama autosjedalice pronađena veća količina štetnih materija, što je rezultiralo lošim preporukama.

Prije kupnje CRS-a (dječja autosjedalica), roditelji bi trebali imati informacije o proizvodima. Testovi ovogodišnjih i prethodnih godina pružaju upravo takve informacije. Nisu svi CRS-ovi jednako jednostavni za korištenje i postavljanje u bilo koju vrstu automobila, kao što se i lične sklonosti djece i roditelja mogu razlikovati. Da bi se izabrala odgovarajuća autosjedalica, najbolje je isprobati dostupne modele postavljanjem u vozilu, kako bi se provjerila jednostavnost postavljanja i prilagodbe vašem vozilu, a pri tome bi također trebalo i isprobati sjedalicu vezujući dijete u njoj, kako bi se utvrdilo da li odgovara djetetu.

U tom slučaju treba obratiti pažnju i na sljedeće:
- CRS-u treba omogućiti zategnuto i stabilno postavljanje u vozilu. U starijim automobilima, dugi pojasevi i remena mogu spriječiti da se CRS stabilno postavi.

- Kako bi se osiguralo optimalno suzdržavanje (restrikcija), potrebno je paziti da pojasevi budu što ravniji i da ne dopuštaju uvrtanje.
- U slučaju nosiljki za novorođenčad, posebno je potrebno paziti da je dužina sigurnosnog pojasa dovoljna da se CRS može sigurno pričvrsti.
- U slučaju booster sjedalica opremljenih naslonima za leđa, može se dogoditi da se sigurnosni pojas ne povuče kad se dijete nagne prema naprijed. Ako je to slučaj, pokušajte pronaći CRS čija je pozicija usmjerenja pojasa preko ramena bolje prilagođena samoj geometriji sigurnosnog pojasa automobila.
- Naprimjer, CRS s osloncem (nosačem) ne pristaje svakom sjedištu vozila, te takvi proizvodi dolaze s popisom kompatibilnih tipova automobila. Takav popis omogućuje potrošačima da vide koji CRS je kompatibilan za njihov automobil.

Nakon kupnje odabranog CRS, upoznajte se s rukovanjem CRS-om. Ispravna instalacija CRS-a je neophodna za maksimalnu zaštitu djece u saobraćajnoj nezgodi. U potpunosti se uvjerite da su pojasevi čvrsto zategnuti i da je CRS u stabilnom položaju. Također, pojasevi i nasloni se trebaju redovito prilagođavati veličini kako dijete raste.


CRS treba biti dizajniran na takav način da ne zadovoljava samo zakonske zahtjeve, nego i najvažnije elemente, a to su:

- Sigurnost: Kvalitetan CRS štiti dijete čak i prilikom simulacije nezgode u ovome testiranju, gdje ozbiljnost nezgode prelazi zakonske zahtjeve.
- Jednostavnost rukovanja: Različite studije su pokazale da često dolazi do korisničkih pogrešaka. Kvalitetan CRS je jednostavan i intuitivan za korištenje, a samim tim minimizira se rizik pogrešne postavke CRS-a.
- Ergonomičnost: Kvalitetan CRS omogućava djeci da sjednu udobno i opušteno, te se u njih lako mogu smjestiti i visoka i nešto krupnija djeca.
- Štetne materije: Kvalitetan CRS je usklađen s postojećim zakonskim odredbama i standardima o štetnim materijama u igračkama i odjeći.

Foto: Bihamk / Autosjedalice do godinu dana
 
Foto: Bihamk / Autosjedalice do godinu i pol dana
Foto: Bihamk / Autosjedalice do 4 godine
 
Foto: Bihamk / Sjedalice za djecu do godinu dana
Kopirati
Drag cursor here to close