Wayve

Autonomni automobil u 20 minuta "naučio" voziti

Nakon desetak godina rada na autonomnim vozilima ova je ekipa zaključila da automobilima ne treba biše hardvera nego više "pameti".
AutoMoto / Flash | 09. 07. 2018. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvoj naprednijih autonomnih vozila za sobom u pravilu povlači ugradnju sve više senzora, kamera, radara i drugih hardverskih uređaja u automobile koji se trebaju kretati bez vozača.

No, upravo suprotno su zaključili u kompaniji Wayve iz engleskog Cambridgea – oni smatraju da umjesto dodavanja novog hardvera u vozila treba ugrađivati "pamet", javlja Bug.hr.

Inteligentniji sustavi koji će vozilima omogućiti autonomnu vožnju samo na temelju onoga što "vide" oko sebe trebali bi biti dovoljni, jer su oči, naime, dovoljne i ljudima.

Iz tog je razloga ekipa Wayvea razvila sustav autonomne vožnje koji koristi strojno učenje kako bi, uz minimalne inpute i korekcije, sam od sebe naučio voziti. I u tom su naumu uspjeli.

Kako pokazuje priloženi video, njihov je eksperimentalni automobil u samo 15-20 minuta "naučio" kako voziti po cesti, tj. zadržati vlastitu putanju unutar kolničke trake.

Sve ovo obavljeno je bez naprednih mapa prostora, navigacijskog sustava, radara, i sličnih dodataka koji su već postali standard za autonomnu vožnju, koristeći samo "računalni vid" kamera u automobilu.

Ekipa i dalje nadograđuje neuronske mreže koje su zaslužne za ovo samostalno učenje vožnje i nadaju se da će ih uskoro moći primijeniti i na kompleksnije zadaće, poput vožnje kroz raskrižja ili kružne tokove.

Njihova je ideja ovakvim treningom doći do autonomnih vozila koja imaju u prosjeku 95% sposobnosti ljudskih vozača, pustiti ih takve u promet i dati im da uče i dalje, kako iz stvarnih situacija tako i od testnih vozača koji bi nadgledali vozila.

Procjenjuju da bi u samo nekoliko mjeseci ovakav sustav, koristeći napredne metode strojnog učenja, mogao voziti daleko bolje od ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close