Problem na pomolu?

Autonomna vozila ne prepoznaju malo izmijenjene znakove

AutoMoto / Flash | 07. 08. 2017. u 13:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autonomna vozila se pri kretanju oslanjaju na niz kamera, radara i senzora kojima bilježe okolinu i tako pokušavaju navigirati kroz prometne situacije.

No, sustavi su daleko od savršenih pa se, usporedo s razvojem novih tehnologija, u njima pronalaze i razni propusti i problemi.

Jedan od problema s računalnim vidom i interpretacijom prometnih znakova otkrili su stručnjaci sveučilišta u Washingtonu, javlja Bug.hr.

Oni su uspjeli najobičnijim malenim naljepnicama ispisanima na kućnom pisaču zbuniti napredne sustave umjetne inteligencije, i to tako što su naljepnice prilijepili na prometni znak "stop".

Iako su naljepnice prilično malene, i ljudima ne bi niti malo zasmetale da prepoznaju o kojem je znaku riječ, računalni algoritmi ostali su prilično zbunjeni.

Umjetna inteligencija, naime, svojom neuronskom mrežom "razmišlja" vrlo drugačije od ljudi, te donosi svoje zaključke na temelju sasvim drugačijeg procesa obrade informacija, pa je i najmanja promjena na ključnim dijelovima znaka potpuno poremetila taj proces.

Malene promjene na znakovima dovele su do značajnih razlika u njihovoj interpretaciji, pa samim time mogu dovesti i do neželjenih posljedica u prometu. Znanstvenicima je cilj pronaći rješenje kako se slični postupci izmjene znakova ne bi mogli u budućnosti iskoristiti za "napade" na autonomna vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close