Britanija

Nissan rekorder: Automobil bez vozača prešao 370 kilometara

Automobil je prolazio cestama bez ili s minimalnim oznakama, raskrižjima i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.
AutoMoto / Flash | 05. 02. 2020. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Nissanov LEAF

Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji voziti 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje utrka u razvoju autonomnih vozila.

Britanija pokušava primamiti tvrtke koje razvijaju autonomna vozila, nadajući se da će osigurati svoj dio kolača u toj industriji za koju se procjenjuje da će 2035. vrijediti 1,2 bilijarde dolara, javlja Hina.

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz "normalna" vozila po državnim cestama.

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u europskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Cranfieldu, na jugu Engleske. Put je završio u tvornici u Sunderlandu, na sjeveroistoku države.

Automobil je prolazio cestama bez ili s minimalnim oznakama, raskrižjima i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.

"Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil ustvari u potpuno autonoman", istaknuo je David Moss, čelnik Nissanovog istraživanja i razvoja u Europi.

"Vozilo je zbog količine senzora koji ju neprekidno nadziru puno svjesnije što se događa u okolini nego što to može biti ljudski vozač", dodao je.

Projekt nazvan HumanDrive kojeg predvodi Nissan primio je sredstva od vlade te surađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close