ACEA

Autoindustrija: Prevelika ograničenja emisije plinova usporit će rast sektora

"Što su agresivniji ciljevi smanjenja ugljičnog dioksida, to će biti nepovoljniji socioekonomski utjecaji", upozorio je Erik Jonnaert iz Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).
AutoMoto / Flash | 02. 10. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lobi europskih proizvođača automobila upozorio je da bi prekomjerno oštra ograničenja emisija ugljičnog dioksida iz automobila i kombija mogla naštetiti toj industriji i koštati je radnih mjesta, uoči glasanja Europskog parlamenta o novim ciljevima.

Zastupnici EU-a glasat će u srijedu o prijedlogu smanjenja emisija ugljičnog dioksida za 45 posto do 2030. godine. Komisija je u početnom prijedlogu sugerirala smanjenje od 30 posto.

Time je utrt put teškim pregovorima s vladama zemalja EU-a u ovoj godini o konačnom obliku tog zakona.

"Što su agresivniji ciljevi smanjenja ugljičnog dioksida, to će biti nepovoljniji socioekonomski utjecaji", upozorio je Erik Jonnaert iz Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Uključujući se u raspravu onih zabrinutih za konkurentnost industrije s jedne i zagovornika klimatskih ciljeva s druge strane, ACEA je objavila da bi stroža ograničenja mogla usporiti rast u sektoru koji prema vlastitim navodima zapošljava preko šest posto radnika u EU, prenosi Hina.

"Puno je toga na kocki za cijeli sektor u glasovanju u srijedu", upozorava Jonnaert. Dodao je da proizvođači ulažu u električna vozila, ali je prodaja i dalje niska, sugerirajući vladama da više ulažu u infrastrukturu, punionice i da subvencioniraju kupnju električnih automobila.

Aktivisti za zaštitu okoliša, međutim, smatraju da su ambiciozni ciljevi za transportni sektor, jedini u kojem se emisije stakleničkih plinova i dalje povećavaju, potrebni kako bi se ostvario klimatski cilj Europske unije o smanjenju zagađenja za 40 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990. godine.

"Vodit će se velika bitka za odluku o smanjenju granice za 45 posto", izjavio je zastupnik Bas Eickhout iz EP-ove frakcije Zelenih, koja u Europskom parlamentu traži još ambicioznije ciljeve kada je u pitanju smanjenje zagađenja.

Kopirati
Drag cursor here to close