Zakon

Autodijelovi u BiH bit će iste sigurnosti kao oni u EU

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Zoran Andrić kazao je kako se tom odlukom propisuju tehnički standardi koje moraju da ispunjavaju vozila koja se uvoze u BiH, a to je dio priče u vezi uvoza korištenih vozila euro 5 standarda.
AutoMoto / Flash | 14. 08. 2019. u 14:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem sastanku u Gospodarskoj komori Federacije BiH u Sarajevu između predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, konzorcija koji je zadužen za homologaciju i uvoznika komponenti i automobilskih dijelova, istaknuto je da je cilj da svi automobilski dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u potpunosti u skladu s normativima koji se preuzimaju od Europske komisije, odnosno da svi dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu jednako sigurni kao u EU.   

Razgovarano je o načinu i postupku homologacije nakon što na snagu stupi "Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa“, koja je objavljena krajem ožujka u Službenom glasniku BiH. 

Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Zoran Andrić kazao je kako se tom odlukom propisuju tehnički standardi koje moraju da ispunjavaju vozila koja se uvoze u BiH, a to je dio priče u vezi uvoza korištenih vozila euro 5 standarda. 

''Jedan dio te odluke tiče se i rezervnih dijelova koji se stavljaju na tržište u BiH. Odlukom je predviđeno da originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište, kako su oni propisani odlukom, prolaze jedan postupak provjere njihove ispravnosti. To dosad nije rađeno kada je BiH u pitanju, tako da od rujna, odnosno prosinca, u zavisnosti od toga koji su to dijelovi, počinje i ta provjera '', kazao je Andrić dodajući da je sastanak organiziran kako bi se ovlašteni uvoznici upoznali s procedurama koje ih očekuju. 

Napomenuo je da je predviđeno da sistem bude potpuno elektronski te da su u posljednjim mjesecima održali niz sastanaka i sa UIO, te da predstoji još niz aktivnosti.   

Drago Talijan iz Centra za motorna vozila, koji je nositelj konzorcijuma i obavlja administrativne poslove u oblasti homologacije, kazao je da 29. kolovoza započinje primjena kada je riječ o prvoj seriji dijelova koji podliježu obavezi provjere prilikom uvoza. 

''Inače, po propisima, dijelovi koji budu deklarisani u odlukama moraju da prođu provjeru usklađenosti prije nego što budu pušteni na tržište u BiH, a isti slučaj je i sa dijelovima koji se proizvode u BiH '', kazao je Talijan dodajući da je današnji sastanak organiziran sa uvoznicima dijelova da bi se kvaliteteno pripremili za sve ono što predstoji, da ne bi bilo zastoja u njihovom radu.  

Dijelovi, kako je pojasnio, dosad nisu bili podvrgnuti provjerama, pa je zbog svih problema koji postoje, posebno u smislu sigurnosti prometa, resorno ministarstvo odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja za sigurnosti u vozilu i samim tim za sigurnost u prometu.      

''U prvoj grupi započinjemo sa pneumaticima, dječjim sjedalicama, kacigama i drugo, a za 180 dana od stupanja na snagu Odluke bit će obuhvaćeno 40-ak raznih dijelova'', dodao je Talijan. 

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić podsjetio je da u toj komori djeluje Udruženje uvoznika novih automobila, te da je najveći broj tih uvoznika ujedno uvoznik komponenti. 

Što se tiče Odluke i rokova, Jašarspahić je dodao da je za određene dijelove rok primjene 90, a za određene 180 dana. 

Homologacija je, po definiciji, “proces potvrđivanja da je nešto odgovarajuće ili saulasno” i ta riječ se obično koristi u kontekstu motornih vozila. Prilikom homologacije se ispituju uređaji bitni za sigurnost vozila, kao i uređaji od kojih zavisi ekološki kvalitet vozila. Dakle, ispituju se kočnice, upravljački mehanizam, svjetlosno-signalni uređaji, pneumatici i slično, a kod pasivne sigurnosti i sigurnosni pojasevi, sigurnosna stakla, unutrašnja oprema, protupožarna zaštita... 

Kopirati
Drag cursor here to close