Kako se kradu auta?

Auto je moguće ukrasti u samo minutu i pol: Evo kako ga zaštititi

Stručnjaci kažu da skoro ne postoji auto koje je nemoguće ukrasti, pitanje je samo koliko je kradljivcu potrebno vremena da pređe sve prepreke. Proces krađe može da traje od jedne minute do sat i po.
AutoMoto / Flash | 04. 11. 2018. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci nakon ubojstva policajaca u Sarajevu upozoravaju kako su kriminalci u svakim smislu ispred policije. Pa tako i kada je u pitanju načini na koji kradu automobile, prate svjetske tehnološke trendove i u mogućnosti su ukrasti skoro svako vozilo.

Jedan od načina krađe automobila je putem tzv. grebera. Jedan kradljivac prati vlasnika vozila, hvata signal ključa. Signal šalje drugom kradljivcu koji se nalazi pored automobila, drugi otključava i pali vozilo. No po ovom sustavu auto može upaliti samo jednom. U ovom slučaju najbolje koristiti mehaničku zaštiti za blokadu motora. Od koristi može biti i ukoliko vozilo posjeduje GPS sustav.

"U većini slučajeva kada je keyless sustav u pitanju ne, jedno paljenje je to kada je on skinuo signal. Poslije kada ga on to odvuče na to skrovito mjesto on ga ne može više upaliti", pojašnjava Haris Muminović, Hudiny lock.

No za kradljivca i to je dovoljno, ukradena vozila prerađuju, odstranjuju dijelove koji smetaju i ugrađuju nove, ili se odluče za prodaju u dijelovima, piše N1.

"Jedna vozila se sijeku, stvaraju se dijelovi, za druga se štancaju novi brojevi i sa novim oštancanim brojevima, i sa novim krivotvorenim prometnim dozvolama, idu preko granice BiH, u zemlje okruženja", otkriva Ismet Dahalić, bivši ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tehnologije za krađu stižu upravo iz inozemstva, mogu se naći na internetu i koštaju i do 13 tisuća dolara. Uređaji su inače namijenjeni za policiju i druge sigurnosne agencije.

"Kupuju putem interneta i dolazi im bez ikakvog problema na carini, gdje niko ne postavlja pitanje da li se on bavi sa tim", ističe Muminović.

"Svugdje je to u svijetu opće poznata pojava, da iza kriminala, iza metoda kojim oni vrše kaznena djela, ide policija sa metodama otkrivanja", dodaje Dahić.

Automobile kradu i uz pomoć eksternog računala kojim zamjenjuju originalni iz automobila, piše N1.

"Dođe do motornog kompjutera, iskopča njegov džek, ukopča svoj na kome je ugrađena priprema za paljenje. On sa ovim motornim kompjuterom može da uradi bezbroj auta, jer je u njemu ugašena informacija za traženje ključa", navodi Muminović.

Zbog toga kaže važno je imati više zaštita, u ovom slučaju mehaničku koja blokira volan vozila. Servisi koji prave zašite za vozila moraju, kaže Muminović, biti inovativni, jer kradljivci brzo nađu način da "probiju" zaštitu.

Stručnjaci kažu da skoro ne postoji auto koje je nemoguće ukrasti, pitanje je samo koliko je kradljivcu potrebno vremena da pređe sve prepreke. Proces krađe može da traje od jedne minute do sat i po.

Kopirati
Drag cursor here to close