Revolucija?

Audi uvodi bitne promjene u organizaciji proizvodnje automobila

AutoMoto / Flash | 30. 11. 2016. u 08:47 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka radi na novom sustavu organizacije proizvodnje koji će joj pomoći da proizvede i do 20 posto više automobila u istom vremenu

Pokretna tvornička traka omogućila je Fordu da isporučuje automobile brzinom kao nitko drugi te je jedan od najvećih izuma industrijske revolucije. No kako živimo u informacijskom, a ne industrijskom dobu, tako će i pokretna traka polako u ropotarnicu povijesti, piše Tportal.hr.

Naime, Audi je krenuo s testiranjem novog načina proizvodnje koji je de facto povukao korijene iz doba prije pokretne trake.

Tada su majstori u manufakturama imali svoje mjesto te su im šegrti i ostalo pomoćno osoblje donosili ono što im je potrebno za rad.

Uvođenjem modularnih proizvodnih mjesta odnosno radnih stanica za svakog radnika, njemački proizvođač automobila ukinut će proizvodne trake. Svaki će radnik stajati za svojom radnom stanicom, a autonomna vozila i dronovi dostavljat će dijelove i alate. Naravno, kako se sve odvija računalno, tako će dostavna vozila i letjelice znati kome točno kad treba što, a to će omogućiti da se proizvodnja ubrza.

Iz Audija su objasnili kako sada traka mora čekati ako ide neki manje standardni model, poput onog s kožom koja se rijetko naručuje.



U budućnosti će biti moguće takav automobil odrediti jednoj radnoj stanici dok će druge neometano moći raditi standardnije izvedbe bez zadržavanja. To će im, kažu, donijeti mogućnost da optimiziraju proizvodnju za čak dvadeset posto, odnosno da za isto vrijeme proizvedu dvanaest automobila umjesto sadašnjih deset.

Osim toga, to će im omogućiti i jeftiniji transfer proizvodnje iz jedne u drugu tvornicu ako dođe do toga da postoji povećana potražnja za nekim modelom, a i personalizirani automobili brže će stizati do kupaca. Audi je razvoj projekta povjerio malom startupu imena Arculus koji je, neopterećen konvencionalnim znanjima automobilske industrije, u samo šest mjeseci razvio glavne konture projekta te ga sada usavršava.

Naravno, Audi ima većinski udio u Arculusu jer će tehnologiju sigurno htjeti prodavati drugim proizvođačima. Audi će sustav proizvodnje bez proizvodne trake početi testirati uskoro u proizvodnji motora u tvornici Gyor u Mađarskoj koja se nalazi na pola puta između Budimpešte i Beča.

 

Kopirati
Drag cursor here to close