Moćnio SUV iz Ingolstadta

Audi Q8 i službeno predstavljen

Ubrzo nakon što su se na internetu pojavile prve fotografije modela Q8, on je i službeno predstavljen.
AutoMoto / Flash | 06. 06. 2018. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nama su dani kada su oni koji žele premium SUV coupe automobil mogli da biraju samo između modela BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe. Danas je proizvođač iz  Ingolstadta, kompanija Audi, predstavila svog aduta u tom segmentu.

Ubrzo nakon što su se na internetu pojavile prve fotografije modela Q8, on je i službeno predstavljen. Kupcima u Europi će biti dostupan od trećeg tromjesečja ove godine, a iz kompanije ga opisuju kao „pouzdan, sportski i elegantan“.

Novi Audi Q8 je dugačak 4,99 metara, širok 2 metara i visok 1,71 metar. Time je on duži, širi i niži od modela Q7. Što se međuosovinskog rastojanja tiče, ono iznosi skoro 3 metara, te je samim tim i kabina ovog modela znatno prostranija nego kod konkurencije.

Zapremina prtljažnika također je veoma izdašna (605-1.755 l), a proizvođač se pohvalio da u gepek komotno mogu da stanu dvije poprečno postavljene torbe sa štapovima za golf.

Audi Q8 postavljen je na mehaničku platformu koja predstavlja kombinaciju aluminijuma i čelika visoke čvrstoće, a masa praznog vozila, u verziji sa trolitarskim V6 TDI agregatom, iznosi 2.145 kg. Koeficijent otpora zraka ovog modela je 0,34, što nije loš rezultat za jedan SUV automobil.

Za razliku od nekih automobila, već smo otprilike znali kako će nova perjanica kompanije Audi u SUV segmentu izgledati. Na spoljašnjem dizajnu dominira „Singleframe“ maska (rešetka) hladnjaka sa oktagonalnim izgledom, zatim dinamični spojler, padajući krov i felge veličine 22 inča. Tu su još i LED farovi kao standard, piše portal Vrele gume. 

Audi Q8 ima i Quattro pogon na sva četiri točka, a raspodjela snage na prednjoj i zadnjoj osovini je 40:60. Međutim, više snage se može slati i zadnjim točkovima, kada je to potrebno. Klirens, odnosno visina karoserije iznad tla iznosi 254 milimetara, a kratki prepusti ispred prednjih i iza zadnjih točkova mu omogućuju sjajnu upravljivost, čak i tijekom off-road vožnje. Tu je i adaptivni zračni ovjes  „za svaki slučaj“.

U početku će se prodavati sa pomenutim trolitarskim V6 TDI agregatom koji razvija 290 konjskih snaga i 600 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor koristi tehnologiju takozvanog "blagog hibridnog pogona" koji obuhvata električni sistem od 40 volti, litijum-jonsku bateriju, starter i alternator.

Sistem omogućava da se, po potrebi, ovaj SUV kreće sa potpuno isključenim motorm do brzine od 160 km/h i da rekuperira do 12 kW snage prlikom usporavanja. Audi tvrdi da se zahvaljujući ovoj vrsti hibridnog sistema u realnim uslovima eksploatacije uštedi oko 0,7 l/100 km.

Enterijer je opremljen po uzoru na nove modele kompanije Audi, A8 i A6, a on je tehnološki napredan u svakom smislu.

Izdvajamo MMI ekrane osetljive na dodir veličine 10,1 i 8,6 inča, digitalnu instrument tablu veličine 12,3 inča, head-up ekran, ambijentalno osvetljenje, Bang & Olufsen zvučni sistem i kontrolu klime u četiri zone.

Tu je naravno i pregršt sistema za asistenciju vozaču, a među njima su i kontrola krstarenja, upozorenje na napuštanje trake i sistem kamera koje pokrivaju 360 stepeni.

Što se performansi tiče iz kompanije navode da je modelu Q8 za ubrzavanje od 0 do 100 km/h potrebno 6,3 sekundi i da postiže maksimalnu brzinu od 231 km/h.

Kopirati
Drag cursor here to close