Do 2025.

Audi planira ukinuti 9.500 radnih mjesta

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi objavio je u utorak da će do 2025. ukinuti ukupno 9.500 radnih mjesta, od čega 7.500 u matičnoj zemlji.
AutoMoto / Flash | 26. 11. 2019. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi objavio je u utorak da će do 2025. ukinuti ukupno 9.500 radnih mjesta, od čega 7.500 u matičnoj zemlji, kako bi smanjio troškove i reorganizirao poslovanje za potrebe prijelaza na proizvodnju električnih vozila.

Uprava ističe da paralelno namjerava otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u područjima električne mobilnosti i digitalizacije, prema dogovoru s predstavnicima radnika.

Ukidanje radnih mjesta neće podrazumijevati otkaze već će pratiti ''demografsku krivulju, posebno kroz kadrovsku obnovu i novi, atraktivan program prijevremenog umirovljenja'', poručuju iz Audija.

Kompanija je radnicima izdala jamstvo o zaposlenosti koje će po današnjoj najavi biti produljeno za četiri godine, do 2029.

Uprava i radničko vijeće dugo su pregovarali o ''sporazumu za budućnost'' kompanije, koja ima problema od 2015. i skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova kod dizelaša.

Danas objavljeni sporazum predviđa ''optimizaciju proizvodnih kapaciteta'' u tvornicama u Inglostadtu i Neckarsulmu. Tako će godišnji kapacitet u Inglostadtu biti 450 tisuća automobila, a u Neckarsulmu 225 tisuća, objavila je kompanija.

Trenutni je kapacitet u Neckarsulmu 300 tisuća vozila, ali tvornica već dugo proizvodi znatno manje automobila zbog krize u segmentu automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, prenosi Hina.

U Audiju očekuju da će im sporazum omogućiti uštedu od šest milijardi eura.

"U burnim vremenima nastojimo reorganizirati Audi kako bi bio agilniji i efikasniji", tvrdi izvršni direktor Bram Schot. "Time ćemo poboljšati produktivnosti i održivost i ojačati konkurentnost naših tvornica u Njemačkoj", dodaje.

Kopirati
Drag cursor here to close