Jedna od najvećih utrka izdržljivosti

VIDEO | Alonso spreman za pobjedu na Daytoni

Drugi godinu zaredom na ovoj utrci nastupa kao tvornički vozač iz Srbije Miloš Pavlović za Precision Performance Motorsports Team, uz Linus Lundqvista iz Švedske, te dvojicu Amerikanaca Stevea Dunna i Dona Younta.
AutoMoto / Flash | 26. 01. 2019. u 20:28 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svijetu auto moto sporta neke utrke imaju svoje posebno mjesto. Poput utrke Formule 1 na ulicama Monte Carla, 500 milja Indianapolisa, 24 sata Le Mansa ili 24 sata Daytone.

Za Amerikance je Daytona 24 stvar prestiža u automoto industriji, nešto više od obične utrke. Posljednji vikend siječnja kada u ovom gradiću na istočnoj obali SAD-a možete vidjeti gomilu bajkera u defileu na ulicama, ali i znane i neznane iz svijeta automobilizma.

Automobilizam je došao u Daytonu još dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada su britanski lovci na brzinske rekorde otkrili savršeno ravnu pješčanu plažu. Na pijesku se vozilo sve do 1958. godine, a kasnije će na tom mjestu biti izgrađeni hoteli, prava ovalna staza duga 5.7 kilometara će biti izgrađena u samom centru grada. Sama utrka možda nama Europljanima i nije toliko važna koliko Amerikancima.



Ono najvažnije je naravno utrka izdržljivosti koja se prvi put vozila 1962. godine. U početku su to bile utrke koje traju tri sata, kasnije šest, ali od 1973. godine imamo onu koja traje 24 sata. Vozači NASCAR-a, drugih američkih serija, glumci, su nastupali na ovoj legendarnoj utrci koja posljednjih godina je sve zanimljivija i vozačima Formule 1.



Prošle godine slavila je momčad Action Express Racinga za koju su vozili Filipe Albuquerque, Christian Fittipaldi i Joao Barbosa. Pomenuta trojka je odradila ukupno 808 krugova u Cadillacu, te je srušila prethodni rekord (1992.) od 762 krugova na aktualnoj postavi staze. Uz to je pobjednički trojac napravio i najviše kilometara (4630) još od rekordne 1982. godine. Momčad Ford Chip Ganassi Racinga (Ryan Briscoe, Scott Dixon, Richard Westbrook) bila je najbrža u klasi GTML, u klasi GTD GRT Grasser Racing Team s Bortolottijem, Breukersom, Ineichenom i Pererarom u Lamborghiniju.



I ove godine je društvo više nego zanimljivo, uz brojno društvo NASCAR i Cart vozača, tu je drugu godinu zaredom i Fernando Alonso. Prošle godine Alonso je s momčadskim kolegama Landom Norrisom i Philom Hansonom svoju prvu utrku izdržljivosti završio na 38. mjestu, 91 krug iza pobjednika, ovaj put je tu s Kamuijem Kobayashijem, Jordanom Taylorom i Rengerom van der Zandeom. Oni voze Cadillac DPi-V.R za momčad Wayne Taylor Racinga.

"Mislim da sam u puno boljoj poziciji nego u ovo vrijeme prošle godine. Ja sam iskusniji za godinu dana, na nekim stvarima sam prošle godine prvi put učio, od pretjecanja za cijeli krug, štednje goriva, sigurnosnog automobila. Prošle godine sam se pripremao za Le Mans, sada želim pobijediti", poručio je Alonso čija je momčad završila na šestom mjestu kvalifikacija u klasi prototipova. Najbrži krug je odvozio Olivier Jarvis za Mazdu Team Joest, Jarvis je u 15-minutnim kvalifikacijama postavio najbrže vrijeme 1:33.685.



Drugi godinu zaredom na ovoj utrci nastupa kao tvornički vozač iz Srbije Miloš Pavlović za Precision Performance Motorsports Team, uz Linus Lundqvista iz Švedske, te dvojicu Amerikanaca Stevea Dunna i Dona Younta.

"Ovdje sam kao član američke ekipe što je novo iskustvo za mene, pošto prvi put radim s ekipom s drugog kontinenta. Automobil je ok, vozačka postava također. Uz malo sreće, možda napravimo i dobar rezultat", mišljenja je Pavlović.

Najviše pobjeda na ovoj utrci imaju Hurley Haywood i Scott Pruett po pet, od nama nešto poznatijih Juan Pablo Montoya tri, dok je Porsche sakupio 18 konstruktorskih. Utrka se vozi dijelom na stazi čiji je oval nagnut pod kutem od 24 stupnja, ali za razliku od legendarnog NASCAR-a koriste se i ravni dijelovi što opet daje posebnu draž kompletnoj utrci.

Kopirati
Drag cursor here to close