Zakon i mi

Alko-testiranje prije vožnje miljama od BiH

Već postoje najave da će doći do promjene u europskim nacionalnim zakonodavstvima, što znači da bi recidivisti, koji su kažnjavani jer su vozili pijani, bili obavezivani da pri sjedanju za volan koriste "Alcolock"
AutoMoto / Flash | 09. 12. 2019. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo bi odlično da BiH slijedi pravila EU, gdje će od 2022. godine u svim novim vozilima koja se prodaju biti ugrađena utičnica za "Alcolock" kako bi se vozači prije vožnje alko-testirali, ali su male šanse da će ovakva praksa u skorije vrijeme zaživjeti i kod nas, smatraju naši stručnjaci, prenose Nezavisne novine.

Već postoje najave da će doći do promjene u europskim nacionalnim zakonodavstvima, što znači da bi recidivisti, koji su kažnjavani jer su vozili pijani, bili obavezivani da pri sjedanju za volan koriste "Alcolock", što znači da, ustanovi li se da imaju nedopuštenu količinu alkohola, neće moći upaleiti automobil.

Nema optimizma

Ideja je dobra, ističu naši stručnjaci, te napominju da kod nas nisu rijetki slučajevi da uvijek isti vozači voze pijani. Međutim, na pitanje hoćemo li i mi uskoro početi primjenjivati najavljena europska pravila, nisu optimistični.

"Takva praksa već je prisutna u određenom broju zemalja EU, kao jedna od mjera za vozače 'ponavljače', odnosno one koji su već bili uhvaćeni da voze pod djelovanjem alkohola. Takvim vozačima izriče se mjera da o svom trošku ugrade ovaj uređaj i za to moraju donijeti dokaz kako bi im bila vraćena vozačka dozvola. Ta 'Alcolock' brava sprečava vozača da pokrene auto dok ne provjeri ima li alkohola u organizmu. Ako ima alkohola, motor se neće pokrenuti", kaže za "Nezavisne" Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS.

Elida Suljagić, sudski vještak i inženjer prometa iz Sarajeva, smatra da sva pozitivna europska rješenja, koja povećavaju sigurnost na putevima, treba primjenjivati i kod nas.

"Naravno da podržavam sve što vodi ka boljem i od čega se očekuje da bi smanjilo broj žrtava u prometnim nezgodama", ističe Suljagićeva za "Nezavisne", koja dodaje da na našem prostoru imamo i značajan broj ljudi koji u kombinaciji s alkoholom konzumiraju i narkotike.

Agencije javljaju da su članice EU napokon dogovorile sve promjene koje se tiču novih automobila, odnosno sigurnosne opreme u njima. Između ostalog, dizajnerski će svi novi automobili morati ponuditi takav oblik prednjeg dijela vozila koji će pri sudaru smanjivati mogućnost povreda glave pješaka i biciklista.

Negdje već postoji odredba

Neke države već imaju odredbu u zakonodavstvu koja se odnosi na "Alcolock". Što se crne kutije tiče, ona će, kako je predviđeno, snimati telemetrijske podatke prije, tijekom i nakon prometne nezgode.

Europska komisija počela je prošle godine definirati prijedloge za poboljšanje sigurnosti prometa, a sada je sve definirano. Vjeruje se da će zahvaljujući ovim mjerama do 2038. biti izbjegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u prometu, ali i 140.000 teških ozljeda. Stručna tijela Europske unije procjenjuju da je za 90 posto nesreća odgovoran ljudski faktor.

Podsjetimo, policijske kontrole, koje su u proteklom periodu rađene kod nas, pokazuju da brojni vozači pijani sjedaju za volan. Za četiri dana, nedavno, pripadnici MUP-a RS su evidentirali 766 pijanih vozača, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close