RX5

Alibaba počela prodaju svog prvog pametnog automobila

AutoMoto / Flash | 13. 07. 2016. u 07:09 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Alibaba je nakon više od godinu dana razvoja pustila u pretprodaju u Kini, prvi 'internet automobil' koji nosi naziv CarOS RX5, sa cijenom od 22.230 USD, dok se prve isporuke kupcima očekuju tokom kolovoza pišu Nezavisne.

Alibaba je kreirao automobil zajedno sa najvećim kineskim proizvođačem, kompanijom u državnom vlasništvu SAIC Motor Corp. RX5 koristi YunOS, operativni sistem koji Alibaba koristi da pokreće svoju liniju kućnih aparata uključujući tu frižidere, usisivače i klima uređaje.

Alibabin novi site na kome prenose vijesti Alizila, poručuje da je cilj da se povežu svi automobili u Internet Of Things ekosistem, gdje mogu da dijele podatke za stvaranje boljeg iskustva za korisnike od kuće ili u pokretu.

RX5 podržava glasovne komande i alatke za navigaciju, a omogućava vozačima da rezerviraju i plate parking prostor, usluge na benzinskim postajama kao i brojne druge stvari preko Alibabinog servisa za mobilno plaćanje, Alipay.

Kompanija poručuje da automobil ima inteligentnu mapu koja ne zahtjeva WiFi ili GPS za praćenje lokacije, a automobil sadrži i tri LED ekrana kao i prostor za četiri odvojive kamere od 360 stepeni savršene za snimanje vožnje.

Kopirati
Drag cursor here to close