Citroen

"Ajkula" proslavila 60. rođendan - automobil ispred svog vremena

AutoMoto / Flash | 22. 12. 2015. u 12:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za godinu na isteku se slobodno može reći da je godina jubileja. Tijekom 2015. vredne jubileje su proslavili Fićo, Ford Fiesta, Renault 16 i Renault Clio.

Fićo je obilježio šezdeset godina od početka i trideset godina od završetka proizvodnje, Fiesta će krajem 2015. i početkom 2016. proslaviti četrdeseti, Clio dvadesetpeti, a Renault 16 šezdeseti rođendan", piše portal Lako do kola.

Uz dužno poštovanje prema spomenutim modelima, za jedan automobil koji je također proslavio šezdeseti rođendan ove 2015. godine slobodno se može reći da je promijenio tijek automobilske povijesti i utro put svemu što će nakon njega doći.

Mnogo toga je već napisano o Citroenu DS i njegovom utjecaju kako na tržište i filozofiju automobila, tako i na društvo u cjelini. Od filozofa, pariškog slikara i pjesnika do predsjednika, od pripadnika francuske žandarmerije do skromnog taksiste, svatko je imao odličan razlog za njegovo posjedovanje.

Prekretnica

Prekretnica se dogodila u listopadu 1955. na Paris Moto Showu. Posjetitelji čuvenog sajma su, zahvaljujući Citroenu, imali priliku baciti pogled u budućnost i vidjeti avangardan i moderan dizajn.

"Ajkula" je bila prosto neodoljiva, a narudžbe su primane takvom brzinom da su ih zaposleni na štandu teško stizali evidentirati.

Ako se za dizajn enterijera sa potpisom Flaminia Bertonea može reći da je bio radikalan, linija i vanjski izgled automobila koji su izašli iz ureda Andrea Lefevrea se svakako mogu smatrati nečim sa druge planete.

Zato slobodno možemo reći da je, za to vrijeme, "Ajkula" bila pravo tehnološko čudo i automobil koji je rušio sva dotadašnja pravila, piše N1.

Bio je to prvi serijski proizvedeni automobil koji je imao prednje kočnice sa diskovima, servo volan, promijenu smjera uperenosti farova (svi modeli proizvedeni poslije 1967) i hidrauliku od kočnica do kvačila.

Posebno treba naglasiti čuveno hidro-pneumatsko oslanjanje - sustav koji je omogućio ovom modelu da čak dva puta pobijedi na rallyu u Monte Carlu i da ga, nakon samo dvije godine, izdvoje i stave izvan konkurencije.

Ukratko, "Ajkula" na Monte Carlo mitingu nije imala prave rivale. Nije ih mogla imati čak ni nekih dvadeset godina kasnije.

Ispred svog vremena

"Ajkula" je bila toliko tehnološki inovativna i ispred svog vremena da su se u Citroenu bojali da će svaki drugi automobil koji proizvedu biti inferioran i da će tako doći do ugrožavanja brenda poznatog po inovacijama. Odgovor na ovaj problem je bio krajnje jednostavan - neće biti proizvodnje drugih modela.

Citroen DS je zaživio i postao toliko tražen da je u razdoblju od 1955. do 1975. godine proizveden u više od 1.4 milijuna komada u različitim varijantama.

"Ajkula" se, osim u matičnoj tvornici u Francuskoj, proizvodila i u Portugalu, Australiji, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji…

Sklapan i u bivšoj Jugoslaviji

"Ajkula" je sklapana i u bivšoj Jugoslaviji. Naime, 1964. godine je došlo do poslovno-tehničke suradnje Tomosa i Citroena i formiranja zajedničke tvrtke pod imenom Cimos.

Sa Cimosovih proizvodnih traka u Kopru izlazili su čuveni Spaček, Dijana, Ami, ali i Citroen DS.

Što reći za kraj priče osim da je Citroen DS "Ajkula" predstavljao pravu pobjedu luksuza i stila, prekretnicu u razvoju automobilske industrije i automobil koji će i danas biti rado vožen i koji, iako je šezdesetogodišnjak, i dalje mami poglede i izaziva uzdahe gdje god se pojavi.

Kopirati
Drag cursor here to close