Spas za ljetne vrućine

Znate li koji auto je prvi imao klimu?

Prvi klima uređaju u automobilu bili su veličine frižidera. Stoga je logično da su američki automobili imali dovoljno mjesta za ugradnju.
AutoMoto / Flash | 14. 08. 2020. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi automobil koji je imao klima uređaj poput današnjih proizveden je daleke 1940. godine. Danas ugašena luksuzna američka automobilska marka Packard u svoj je model 180 Touring Sedan te godine ugradila potpuno funkcionalan klima uređaj, koji je i hladio i grijao putnike po potrebi. Nešto ranije sustav hlađenja predstavio je također pokojni proizvođač Nash, koji je u koaliciji s proizvođačem frižidera Kelvinator odlučio obradovati putnike rashlađivanjem protočnog zraka u kabini, ali se njihov doseg ne smatra pravim klima uređajem kakvog danas poznajemo.

Vratimo se Packardu 180 Touringu, klima uređaj je u toj ogromnoj američkoj limuzini zauzimao gotovo pola inače ogromnog prtljažnika, a kako se nalazio na listi dodatne opreme, koštao je poput manjeg automobila. No, kupaca je bilo. Jedan od takvih Packarda ušao je zauvijek u legendu „glumeći“ u filmu Kum, kao omiljeni auto Vita Corleonea. Doduše, ako ćemo tjerati mak na konac, bila je to verzija iz naredne modelske godine, dakle, 1941., u takozvanoj Sport Brougham verziji, izrađenoj u karoserijskom stilu kuće Le Baron.

Foto: PR / Packard 180 Touring Sedan 

Ljubiteljima modernih automobila možda ova nomenklatura zvuči malo zbunjujuće, ali za ovaj tekst je važno da su upravo ti Packardi bili prvi automobili s klimom. Cadillac i Lincoln tek su kasnije izbacili svoje „klimatizirane“ modele, a Chrysler Imperial iz 1953. smatra se prvim modelom u kojem je klima uređaj bio opcija koju su birali gotovo svi kupci. Cadillac Eldorado Brougham je prvi auto koji je, počev od 1957. klimu imao serijski.

Iako novinari i publika 1940. godine nisu krili oduševljenje klima uređajem, uskoro će postati jasno kako niti on nije bez mane. Iako je boravak u automobilu na duljim putovanjima učinio ugodnijim, klima uređaj i dalje je veliki potrošač goriva, povećava težnu automobila, a niti zeleni baš nisu uvjereni kako je ekološki prihvatljiv, makar se danas koriste „eco friendly“ plinovi.

Prvi europski automobil s klima uređajem bio je Rolls Royce, godine 1956., a sve do unazad 25 godina klima uređaji u europskim automobilima bili su rijetki, te su uglavnom krasili najveće i najskuplje aute, za razliku od SAD-a, gdje je auto bez klime još sedamdesetih godina prošlog stoljeća smatrano nepotpunim.

Danas i kod nas klimu nemaju samo najjeftniji modeli na tržištu, odnosno samo najjeftinije verzije najjeftinijih modela.

 

Kopirati
Drag cursor here to close