JP Autoceste

Postavljen intelignetni transportni sustav Bilješevo – Sarajevo sjever

Putem video nadzora ili brojača prometa koji su ugrađeni u zonama prometnih petlji sada ćemo moći prepoznati krivi smjer, koji je jedan od najvećih prekršaja i najteža vrsta incidenta na autocesti
AutoMoto / Flash | 11. 06. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor upravljanja i održavanja, uz svoje redovne aktivnosti, kontinuirano radi na unaprjeđenju sigurnosti korisnika autoceste. Jedan od takvih projekata je upravo završena "Implementacija inteligentnog transportnog sustava (ITS-a) na dionici autoceste Bilješevo – Sarajevo sjever".

Navedena dionica autoceste ukupne dužine od 47 km građena je u razdoblju od 2001. do 2013. godine (Podlugovi – Sarajevo sjever 2001. godine, Visoko – Podlugovi 2004. godine, Kakanj – Visoko 2009. godine, Lašva – Kakanj 2013. godine).

Kako navedene dionice nisu u sklopu projektne dokumentacije sadržavale projekte ITS-a, JP Autoceste su naknadno izradile ovaj projekt, te je isti sada uspješno implementiran.

Ovim projektom su područja prometnih petlji na dionici pokrivena svjetlosnom promjenljivom signalizacijom, implementiran je sustav video nadzora, Telefonski pozivni sustav (TPS), postavljeno je 16 putokaznih portala rasponske konstrukcije 14 i 15 (m), ovisno o poziciji, postavljena su 4 informacijska displaya i 36 svjetlosno promjenjivih prometnih znakova.

Nadalje, na dionici su postavljeni mjerni uređaji za mjerenje vremenskih uvjeta (meteo stanice), te uređaji za mjerenje gustoće i brzine prometnog toka – brojači prometa, koji skupljaju podatke s 86 induktivnih petlji koje su urezane u kolnik pored ranije navedenih portala i na krakovima prometnih petlji.

Znakovi promjenjive obavijesti imaju funkciju obavještavati vozače na trasi o trenutnim uvjetima u prometu i vremenskim uvjetima, upozoriti na opasnosti i postaviti ograničenja. Svjetlosno promjenljiva prometna signalizacija postavljena je u zoni prometnih petlji: Bilješevo – Lučani, Kakanj, Visoko, Podlugovi, naplatno mjesto Sarajevo sjever, a osnovna zadaća iste je reagirati na nastanak atipične ili incidentne situacije.

"Svrha implementacije ITS-a je povećanje nivoa usluge i sigurnosti prometa na dionici koja pored sarajevske obilaznice bilježi najveći dnevni promet vozila. Uvođenjem ITS-a na dionici autoceste Bilješevo – Sarajevo sjever se omogućilo lakše upravljanje i nadzor prometa na autocesti, raniji poziv žurnim službama, pravovremeno informiranje sudionika u prometu o aktualnim zbivanjima na autocesti, postiže se povećanje protočnosti prometnog toka i naravno povećava sigurnost korisnika autoceste, što doprinosi povećanju udobnosti vožnje na autocesti. ITS na navedenoj dionici je sada povezan s već postojećim sustavom ITS-a na dionicama izgrađenim nakon 2014. godine u jednu integralnu cjelinu", rekao je Marin Jelčić, izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje.

Dionicu Bilješevo – Sarajevo sjever, pored velikog opsega prometa, karakterizira i veliki broj maglovitih dana, obzirom da se dionica proteže paralelno s rijekom Bosnom. Upravo promjenjivom prometnom signalizacijom sada imamo mogućnost na početku dionice upozoriti korisnike na smanjenu vidljivost ili na bilo koju drugu opasnost, bilo da je meteorološka ili poremećaj u prometnom toku.

S obzirom na to da je dionica Bilješevo – Sarajevo sjever starijeg datuma, zahtijeva učestalo održavanje, te će promjenjivom prometnom signalizacijom korisnici autoceste na vrijeme biti upozoreni na sve radove koje izvodimo.

Putem video nadzora ili brojača prometa koji su ugrađeni u zonama prometnih petlji sada ćemo moći prepoznati krivi smjer, koji je jedan od najvećih prekršaja i najteža vrsta incidenta na autocesti. Vozači kamiona koji i danas nose veliki teret pandemije, mogu kao na drugim odmorištima, sada i na Odmorištu Kameni Dvorac biti sigurniji i u miru provesti sate obaveznog odmora, obzirom da je odmorište pokriveno video nadzorom.

Za sve probleme koje korisnici budi imali na dionici autoceste Bilješevo – Sarajevo sjever, na svakih dva kilometra je ugrađen Telefonski pozivni sustav (TPS), odnosno 44 TPS-a koji će korisniku omogućiti direktnu vezu s Kontrolnim centrom, preko kojeg će dobiti svu potrebnu pomoć ili informaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close