Najbolje od svih svijetova?

Vozili smo Porsche Panameru 4S Bi-Turbo Sport Design

Sportski auto? Da! Obiteljski auto? Može! Poslovni auto? Kako da ne! Pogon na četiri kotača? Tu! Luksuz? Uključen! Još luksuza? Može! Kad već može, može li preko 300? Ne, ali 289 je sasvim dovoljno. Ovdje u nas čak i puno previše!
AutoMoto / Flash | 29. 03. 2018. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da, živimo gdje živimo i činjenica je da se na našim cestama Panamera baš i ne viđa često. Istina, nije ni na cestama Zapadne Europe baš toliko česta pojava, zapravo se i tamo za njom ljudi još uvijek okreću.

Pa kako ne bi i kod nas? A kako i ne bi svuda kada je Porsche Panamera jedan od najboljih, ako ne već i najbolji automobil svoje klase. A klasa je GT limuzina, odnosno sportski automobil u kojem se četvoro neće stiskati, nego baškariti, a auto vas pritom obgrli kao majka novorođenče.

Foto: Bljesak.info / Porsche Panamera 4S

Imali smo priliku, u suradnji s AS Kramar, osjetiti Panameru i izvesti je na pistu mostarskog aerodroma. Mat zelena boja izdvojila bi i starog Golfa iz mase vozila, a kako neće jedan ovakav primjerak? Sportdesign paket izdvaja Panameru od standardne.

A čak i standardna Panamera izdvaja se iz ostatka automobila na cesti dizajnom i dimenzijama. Pogotovo širinom od skoro dva metra, koja joj daje moć. A dužina od nešto preko pet metara također je za respekt.

Sprijeda je to za današnje standarde tipičan Porsche, a puno bolje nego na prvoj generaciji odrađen je rep, koji je i dalje masivan i sa četiri ispušna „topa“ u dnu, ali puno efektnije podsjeća na i dalje kultni i omiljeni Porsche 911. 

Prednji i stražnji dio su linijama krova i bokova puno više definirali Panameru kao supersportski auto, pa iako je porasla u dimenzijama u odnosu na prvu seriju, sada Panamera djeluje kompaktnije i bliže filozofiji Porschea kao proizvođača. Prava zmija na cesti!

Što, naravno, ne znači da se unutra bilo što prepuštalo slučaju. Red, rad i disciplina, uz neočekivano puno prostranosti i prozračnosti, šarolike kombinacije kvalitetnih i egzotičnih materijala, zbroja skupih i onih još skupljih, fuzije matiranih i sjajnih površina, a sve sklopljeno kao da se bilo kakva greška radnika životom plaćala.

Dakle – sve je na visini zadatka, uključujući i udobnost i prostranost sprijeda i straga.

Da ne krademo previše prostora – sigurnosni elementi, gumbi, ekrani, instrumenti, opsluživanje, pregled, koncentracija, ergonomija vozljivost, snaga, start, osjećaj…duga je lista svega. Duga je lista i opreme, ali i emocija koje vam budi ovaj auto.

Foto: Bljesak.info / Porsche Panamera 4S 

Ako ste vozač ovakvog automobila onda znate da u varijanti Bi-Turbo raspolažete sa 440KS, da vam motor isporučuje iz svojih šest cilindara čak 550 Nm okretnog momenta i da maksimum daje već pri 1750 okretaja u minuti. I da, ako vas krene, do 100 km/h stižete za nešto više od 4 sekunde. A krenut će vas, jer Porsche se pravi za one koje krene i krene – i ide još dalje.

Pritom pogon na sva četiri kotača osigurava da ne skrenete gdje ne treba, da auto ima grip i drži krivinu k'o junfer prvu djevojku, snažno kao da je posljednja. A s Panamerom se one nižu i nižu.

Foto: Bljesak.info / Porsche Panamera 4S

Zanimljivo, ako vas zanima, odlučite li se Panamerom voziti sasvim regularno, znajte da neće potrošiti previše, po gradu zna ići jedva preko 10 litara, a na otvorenoj cesti u „zakonskim okvirima“ zna potrošiti tek nešto ispod 7 litara na 100 kilometara. Ali, hajde da se ne lažemo, ne kupujete Panameru da biste štedjeli, zar ne?

Ako vas je automobil zaintrigirao, možete se već danas odlučiti pogledati ga ili provjeriti kakve su mogućnosti nabavke. Prava adresa za to je AS Kramar.

Kopirati
Drag cursor here to close